Linkovi

Rodman ponovo u poseti Severnoj Koreji


Bivši košarkaš NBA Denis Rodman na aerodromu u Pekingu, uoči leta za Pjongjang
Bivši košarkaš NBA Denis Rodman na aerodromu u Pekingu, uoči leta za Pjongjang

Bivši američki košarkaš doputovao je u Pjongjang samo nekoliko dana nakon šokantnog pogubljenja teče lidera Kim Džong Una

Bivši američki košarkaš Denis Rodman vratio se u Severnu Koreju u treću posetu u proteklih nekoliko meseci.

Rodmanova poseta pada u još jednom momentu punom tenzije u Pjongjangu, samo nekoliko dana nakon šokantnog pogubljenja Kimovog teče, mentora i drugog najvišeg lidera, koji je otpužen da je pokušavao da zbaci vladu.

Neposredno pre današnjeg odlaska iz Pekinga za Hong Kong, Rodman je izjavio za novinsku agenciju Rojters da pogubljenje Džang Song Taeka nema nikakve veze sa njegovom posetom, koja, kako je naveo, ima za cilj samo „provod“.

Petostruki šampion Nacionalne košarkaške lige će, prema očekivanjima, tokom ove posete pomoći u obuci severnokorejskog nacionalnog košarkaškog tima. Den Pinkston američki funkcioner Medjunarodne krizne grupe, priznao je lošu stranu Rodmanove posete u smislu propagande, ali je istakao da je vrednost te posete za severnokorejski režim preuveličana.

Stejt department se ove nedelje ponovo ogradio od Rodmanovih aktivnosti u Severnoj Koreji, rekavši da on ni na koji način ne predstavlja američku vladu. Rodman je često kritikovan zbog odbijanja da sa severnokorejskom vladom pokrene pitanje kršenja ljudskih prava.
XS
SM
MD
LG