Linkovi

Obama zabrinut zbog poteza S. Koreje


Lansiranje severnokorejske dugometne rakete podstiče zabrinutost Sjedinjenih Država i njihovih azijskih saveznika da Pjongjang napreduje na planu balističkog raketnog programa.

Predsednik Barak Obama izjavio je da nije iznenađen jučerašnjom lansiranjem rakete u Severnoj Koreji, ali da je već duže vremena zabrinut zbog provokativnih postupaka autoritarnog režima Severne Koreje. Američki predsednik je takođe rekao da je juče razgovarao sa kineskim predsednikom Ši Đinpijem o potrebi, kako se izrazio, "stezanja omče."

Juče je severnokorejska državna televizija izvestila da je Pjongjang lansirao raketu iz Tongčang-ri-ja na svojoj zapadnoj obali zapadnoj obali. U izveštaju je navedeno da je lansiranje koje je naredio predsednik Kim Džong Un bilo “potpuno uspešno” i da će Pjongjang nastaviti da vrši takve probe. Predsednica Južne Koreje Park Geun Hje je osudila lansiranje.

“Severna Koreja je ignorisala upozorenje medjunarodne zajednice i izvršila neprihvatljivu provokaciju lansiranjem dugometne rakete pošto je sprovela svoju četvrtu nuklearnu probu.”

Japanski premijer Šinzo Abe je takodje uputio oštru osudu:

Odgovorićemo odlučno, koordinisati tesno sa medjunarodnom zajednicom i dati sve od sebe da osiguramo bezbednost i sigurnost naših gradjana.”

U sedištu UN-a u Njujorku, američka ambasadorka Samanta Pauer je apelovala za snažan odgovor medjunarodne zajednice:

Demokratska narodna republika Koreja će nastaviti da eskalira zategnutost u odsustvu snažnog i energičnog odgovora medjunarodne zajednice. Ubrzani razvoj dogadjaja sa severnokorejskim nuklearnim programom i programom balističkih projektila predstavlja ozbiljnu pretnju medjunarodnom miru i bezbednosti, ne samo miru i bezbednosti severnokorejskih suseda već i celog sveta.”

Pjongjang insistira da je cilj bila mirnodopska svemirska misija. Medjutim, očigledno nepoštovanje medjunarodnih obaveza dovodi to u pitanje. Mnogi zapadni posmatrači podozrevaju da Pjongjang pokušava da unapredi svoju tehnologiju balističkih projektila i naglašavaju da je ta tehnologija korišćena da se pošalje satelit u svemir koji bi takodje mogao da bude korišćen za slanje nuklearnih bojevih glava.

Sankcije UN zabranjuju Pjongjangu da vrši nuklearne probe ili bilo kakvo lansiranje u kojem se koristi tehnologija balističkih raketa.

XS
SM
MD
LG