Linkovi

Severna Koreja pustila na slobodu američkog studenta u komi


Avion kojim je prebačen 22-godišnji Oto Vormbir sleteo je u Ohajo.

Američki student koji je 17 meseci bio u pritvoru u Severnoj Koreji, od čega je više od godinu dana u komi, vratio se kući.

22-godišnji Oto Vormbir prebačen je u bolnicu čim je njegov avion kasno sinoć sleteo u Sinsinati u Ohaju, a njegovi roditelji su puštanje svog sina na slobodu opisali kao „medicinsku evakuaciju“.

Severna Koreja je osudila Vormbira, studenta Univerziteta Virdžinije, na 15 godina zatvora zbog pokušaja da ukrade jedan propagandni poster. Njegovi roditelji kažu da im je rečeno da je njihovom sinu data pilula za spavanje ubrzo posle suđenja prošlog marta i da se posle toga nije probudio.

Državni sekretar Reks Tilerson rekao je da je njegov sekretarijat izdejstvovao puštanje Vormbira po nalogu predsednika Donalda Trampa. Zvaničnici kažu da je tome prethodio niz diplomatskih aktivnosti, uključujući i posetu specijalnog izaslanika Stejt Departmenta za Severnu Koreju, Džozefa Juna, Pjongjangu.

Vest da je Vormbir pušten objavljena je za vreme posete bivše zvezde NBA lige Denisa Rodmana Severnoj Koreji. Rodman je izrazio nadu da će njegova poseta “otvoriti vrata” između predsednika Trampa i lidera u Pjongjangu. Stejt Department je saopštio da je Rodman u privatnoj poseti Koreji, koja nema nikakve veze sa oslobađanjem Vormbira.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG