Linkovi

Severna Koreja preti nuklearnim testom


Severna Koreja preti da će sprovesti novi nuklearni test kao odgovor na rezoluciju Komiteta Ujedinjenih nacija kojom se osudjuje kršenje ljudskih prava u toj zemlji.

U današnjem saopštenju, ministar spoljnih poslova Severne Koreje navodi da Pjongjang “više neće moći da se uzdržava” od sprovodjenja četvrtog nuklearnog testa, nakon što je Treći komitet Generalne skupštine UN usvojio rezoluciju o stanju ljudskih prava u toj komunističkoj državi.

Rezolucijom se Savetu bezbednosti preporučuje da Severnu Koreju prijavi Medjunarodnom krivičnom sudu zbog navodnih zločina protiv čovečnosti. Dokument je zasnovan na nalazima Istražne komisije UN koja je ustanovila da je Pjongjang počinio kršenja ljudskih prava na nivou “bez presedana” u modernom svetu.

Severna Koreja u svom saopštenju ističe da je rezolucija “puna zlonamernih kleveta i laži”, te da njeno usvajanje predstavlja “ozbiljnu političku provokaciju.” Ona je takodje optužila Sjedinjene Države da predvode napore da ponize Pjongjang i izazovu smenu vlasti.

XS
SM
MD
LG