Linkovi

Severna Koreja odložila nuklearnu probu


Rakete na vojnoj paradi, na Kim Il Sung trgu u Pjongjangu, fotografija koju je objavila severnokorejska televizija KRT, 15. aprila 2017.
Rakete na vojnoj paradi, na Kim Il Sung trgu u Pjongjangu, fotografija koju je objavila severnokorejska televizija KRT, 15. aprila 2017.

Severna Koreja nije izvela nuklearnu probu u subotu, nakon što su Sjedinjene Države demonstrirale kredibilnu pretnju vojnom silom u regionu i nakon što je Kina pojačala ekonomske restrikcije protiv svog ekonomski zavisnog saveznika.

Umesto toga, severnokorejski lider Kim Džong Un predsedavao je vojnoj paradi u sklopu proslave 15. aprila, rođendana osnivača zemlje Kim Il Sunga, što je najvažniji praznik te zemlje, poznat kao Dan sunca.

"Kim Džong Un planirao je bitku sa SAD, ali je odlučio da odustane od plana", rekao je severnokorejski prebeg i analitičar An Čan Il sa Svetskog instituta za severnokorejske studije.

Video: Glavni datumi u razvoju severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa

Key Dates in North Korea's Nuclear and Missile Program
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Vojni pritisak

Isčekivanje skorog severnokorejskog nuklearnog testa poraslo je ove sedmice na osnovu izveštaja o nedavnim aktivnostima na Punđe-Ri nuklearnom poligonu i obrascu ponašanja Pjongjanga po kome se provokativne vojne probe poklapaju sa proslavama rođendana osnivača nacije.

Od januara 2016, Pjongjang je delao sa malo uzdržanosti, izvevši dve nuklearne probe i više lansiranja balističkih raketa srednjeg i dugog dometa. Ove godine Kim Džong Un nagovestio je da je njegova nacija u završnoj fazi testiranja interkontinentalne balističke rakete (ICBM) koja bi potencijalno mogla da dosegne američko tlo.

Predsednik SAD Donald Tramp, sa druge strane, dao je visok prioritet nameri da spreči Severnu Koreju da razvije kredibilnu dalekometnu nuklearnu balistički raketu, koja bi bila direktna pretnja nacionalnoj bezbednosti SAD.

Američka Pacifička komanda ove nedelje poslala je u region nosač aviona na nuklearni pogon, "Ju-es-es Karl Vinson", na čelu pomorske formacije koja uključuje razarače naoružane vođenim raketama i avio-eskadrone.

Prošlonedeljni američki raketni napad protiv Sirije, zbog upotrebe hemijskog oružja, pridodao je kredibilnost izjavama koje daje Trampova administracija i pokazao spremnost da, takođe, preduzme vojne akcije protiv Severne Koreje. Javljajući o udaru u Siriji, severnokorejska državna novinska agencija KCNA rekla je da je Trampova administracija "krenula stazom otvorenih pretnji i ucena".

Pripreme za vojnu paradu u Pjongjangu, 15. aprila 2017,
Pripreme za vojnu paradu u Pjongjangu, 15. aprila 2017,

Privremena pauza

Iako se čini da je Pjongjang za sada ustuknuo pred vojnim pritiskom SAD, izgleda da je reč samo o privremenoj pauzi.

Na vojnoj parada Severa u subotu naglašeno je po prvi put prikazana podmornička balistička raketa (SLBM), čime je demonstrirana sve naprednija i raznovrsnija vojna sposobnost.

Čo Rjong Hae, blizak saradnik Kima, uputio je upozorenje Sjedinjenim Državama.

"Ukoliko Sjedinjene Države nastave nemarne provokacije protiv nas, naša revolucionarne snage će odmah odgovoriti razornim udarom, na potpuni rat ćemo odgovoriti potpunim ratom, a na nuklearni rat našim stilom nulearnog udara", rekao je.

Severnokorejskli lider Kim Džong Un (desno) i Čo Rjong Hae, potpredsednik Centralnog komiteta Radničke partije, stižu na zvanično otvaranje Riomiong rezidencionalne oblasti, u Pjongjangu, Severna Koreja, 13. aprila 2017.
Severnokorejskli lider Kim Džong Un (desno) i Čo Rjong Hae, potpredsednik Centralnog komiteta Radničke partije, stižu na zvanično otvaranje Riomiong rezidencionalne oblasti, u Pjongjangu, Severna Koreja, 13. aprila 2017.

Severnokorejski državni mediji ranije su upozorili Sjedinjene Države da okončaju svoju "vojnu histeriju" ili će "uslediti naš najžešći odgovor protiv SAD i njenih vazalnih snaga u takvom obimu da agresoru neće biti dopušteno da preživi".

Ekonomski pritisak

Tramp je takođe vršio pritisak na Kinu da učini više kako bi obuzdala Severnu Koreju i najavio ponudu boljih trgovinskih sporazuma ukoliko bude zaustavljen nuklearni program Pjongjanga.

Tramp je ove nedelje pohvalio kineskog predsednika Ši Đinpinga nakon što je Peking vratio nazad flotu severnokorejskih brodova koji su nosili ugalj, u skladu sa sankcijama Ujedinjenih nacija. U februaru Kina je zabranila sav uvoz uglja iz Severne Koreje, što je unosan izbor prihoda Severu. Severna Koreja oslanja se u trgovini na Kinu u obimu od 90 odsto.

U petak, kineski nacionalni avioprevoznik, "Er Čajna", takođe je otkazao neke letove za glavni grad Severne Koreje, Pjongjang, što je objašnjeno slabom tražnjom.

Predsednik Donadl Tramp i kineski predsednik Ši Đinping zajedno hodaju nakon sastanka u Mar-a-Langu, 7. aprila 2017. na Palm Biču, Florida.
Predsednik Donadl Tramp i kineski predsednik Ši Đinping zajedno hodaju nakon sastanka u Mar-a-Langu, 7. aprila 2017. na Palm Biču, Florida.

Tramp i Ši raspravljali su o severnokorejskoj nuklearnoj pretnji tokom nedavnog samita u letnjikovcu predsednika Trampa, Mar-a-Lango, na Floridi. Dva lidera razgovarala su posle toga ponovo telefonom u četvrtak. Nakon toga, Tramp je rekao da veruje da Ši "radi veoma naporno" kako bi rešio napetu situaciju na Korejskom poluostrvu.

Kineski ministar spoljnih poslova, Vang Ji, zatražio je u petak od svih strana da se "suzdrže od provokacija i pretnji drugoj strani, bilo rečima ili akcijama, i da ne dozvole da situacija dođe u nepovratnu i nekontrolisanu fazu".

Dok se Kina protivi nuklearnom programu Severa, nerado se odlučuje da preduzme oštre mere koje bi izazvale nestabilnost nanjenim granicama i koje bi mogle da povećaju američku snagu u regionu.

XS
SM
MD
LG