Linkovi

Pjongjang ispalio još dve rakete u okean


People gather at Capitol Square in Toulouse, southern France, to pay tribute to victims of Paris attacks.
People gather at Capitol Square in Toulouse, southern France, to pay tribute to victims of Paris attacks.

Severna Koreja ispalila je dve balističke rakete kratkog dometa u okean na svojoj istočnoj obali - što je četvrti takav test koji je sprovela za manje od dve nedelje.

Zvaničnici južnokorejskog Ministarstva odbrane navode da veruju da su “skad” rakete u sredu ispaljene iz zapadne provincije Hvanghe, i da su imale domet od oko 500 kilometara. Projektili su pali u vode koje Južna Koreja naziva Istočnim morem a Tokio – Japanskim morem.

Glavni sekretar japanskog kabineta, Jošihide Suda, osudio je lansiranje raketa, navodeći da je u pitanju kršenje sankcija Ujedinjenih nacija.

Proteklih nedelja, Severna Koreja je proširila testiranje balističkih raketa kršeći zabranu UN-a, dok ujedno vrši pritisak na Južnu Koreju da prihvati sporazum sa njom kako bi se smirile tenzije.

Seul je odbio ponudu, navodeći da Pjongjang prvo treba da preduzme korake da pokaže predanost ukidanju svog nuklearnog programa.

U medjuvremenu, državni mediji Severne Koreje objavili su vest o smrti jednog od glavnih tvoraca nuklearnog programa Pjongjanga, generala u penziji Žon Pjong Hoa, koji je preminuo u 89. godini. Žon, koji se povukao iz javnog života pre tri godine, odigrao je ključnu ulogu u prva dva nuklearna testa Severne Koreje 2006. i 2009.

Takodje je pomogao u postizanju sporazuma sa Pakistanom 1990-ih, kojim je Sever u zamenu za raketnu tehnologiju dobio znanja o obogaćivanju uranijuma. Državna novinska agencija KCNA navodi da će Žon, koji je bio meta medjunarodnih sankcija, dobiti državnu sahranu koju će predvoditi severnokorejski lider Kim Džong Un.

XS
SM
MD
LG