Linkovi

Severna Koreja lansirala raketu srednjeg dometa


Arhiva - Na ovoj fotografiji načinjenoj od nedatiranog video-snimka severnokorejske KRT, objavljene 15. maja 2017, vidi se lider Kim DŽong Un na prostoru za koji se tvrdi da je poligon za testiranje raketa na nedefinisanoj lokaciji u Severnoj Koreji. (KRT via AP Video)

Savet bezbednosti UN-a planira da održi vanredni sastanak u utorak u odogovr na najnoviju svernokorjesku robu balističkog projektila.

Misija Urugvaja pri UN-u je saopšila da su sastanak zahtevale Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan.

Severna Koreja ispalila je neidentifikovani projektil u subotu, saopštila je vojska Južne Koreje, nedelju dana nakon probnog lansiranja rakete srednjeg dometa koju su eksperti označili kao napredak u raketnom programu te države.

Južnokorejski Udruženi generalštab u saopštenju navodi da je projektil poleteo u nedelju popodne sa loakcije u blizini Pukčanga, oblasti u kojoj je Pjongjang neuspešno pokušao probno lansiranje prošlog meseca.

Raketa je letela oko 500 kilometara i veruje se da je pala u vode pored istočne obale Južne Koreje, saopštava vojska Juga.

Južnokorejski Udruženi generalštab saopštio je da Južna Koreja i Sjedinjene Države sprovode detaljnu analizu lansiranja.

Ranije, novinska agencija Jonhap, citirajući neimenovani izvor, javila je da se ne veruje da je reč o interkontinentalnoj balističkoj raketi (ICBM).

Serverna Koreja prkosi svim pozivima da obuzda svoj nuklearne i raketni program, čak i one koji sitžu iz Kine, njenog glavnog saveznika, nazivajući ove programe razvoja legitimnom samoodbranom.

Sever radi na razvoju rakete sa nuklearnom glavom koja bi bila sposobna da dosegne tlo Sjedinjenih Država.

"Danas su kopno SAD i Pacifička operativna oblast unutar udarnog radijusa Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK) i DPRK ima sve vrste sredstava moći da unišavajući udar odmazde", rekla je severnokorejska KCNA novinska agencija u komentaru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG