Linkovi

Pjongjang opet lansirao interkontinentalnu balističku raketu


Balistička raketa se testira putem sistema za precizno navođenje (arhivski materijal severnokorejske Centralne novinske agencija KCNA)
Balistička raketa se testira putem sistema za precizno navođenje (arhivski materijal severnokorejske Centralne novinske agencija KCNA)

Severna Koreja lansirala je u petak još jednu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), što je drugo takvo lansiranje u svega nekoliko nedelja, saopšteno je iz Pentagona.

“Otkrili smo i pratili lansiranje jednog projektila iz Severne Koreje”, saopštio je portparol Pentagona, Džef Dejvis. “Procenjujemo da je u pitanju interkontinentalna balistička raketa, a lansiranje se i očekivalo.”

Dejvis je dodao da je Severna Koreja lansirala projektil iz kompleksa fabrike oružja Mupjong-ni na severu zemlje. Kako je saopštio, raketa je letela nešto više od 40 minuta i prešla 1000 kilometara, pre nego što je pala u Japansko more, oko 163 kilometra od Hokaida, drugog najvećeg ostrva u Japanu.

Japanski premijer Šinzo Abe naveo je da je raketa možda pala u ekonomsku zonu Japana u tom moru i sazvao je hitan sastanak svog kabineta da bi se razmotrio odgovor na potez Severne Koreje.

Severna Koreja je izvršila nekoliko proba balističkih raketa u protekle dve godine. Ranije ovog meseca, Pjongjang je po prvi put lansirao interkontinentalnu balističku raketu. Projektil je leteo 39 minuta i pao u Japansko more. Stručnjaci kažu da ICBM može da ima domet sve do američke države Aljaske.

“Severna Koreja se polako pretvara u nuklearnu i raketnu silu pred našim očima”, kaže Heri Kazianis, direktor odbrambenih studija u Centru za nacionalni interes.

Suzan Tornton, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Istočnu Aziju i Pacifik u svedočenju na Kapitol Hilu u četevrtak opisala je Severnu Koreju kao “najhitniju i najopasniju pretnju.”

XS
SM
MD
LG