Linkovi

Pjongjang opet lansirao interkontinentalnu balističku raketu


Balistička raketa se testira putem sistema za precizno navođenje (arhivski materijal severnokorejske Centralne novinske agencija KCNA)

Severna Koreja lansirala je u petak još jednu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), što je drugo takvo lansiranje u svega nekoliko nedelja, saopšteno je iz Pentagona.

“Otkrili smo i pratili lansiranje jednog projektila iz Severne Koreje”, saopštio je portparol Pentagona, Džef Dejvis. “Procenjujemo da je u pitanju interkontinentalna balistička raketa, a lansiranje se i očekivalo.”

Dejvis je dodao da je Severna Koreja lansirala projektil iz kompleksa fabrike oružja Mupjong-ni na severu zemlje. Kako je saopštio, raketa je letela nešto više od 40 minuta i prešla 1000 kilometara, pre nego što je pala u Japansko more, oko 163 kilometra od Hokaida, drugog najvećeg ostrva u Japanu.

Japanski premijer Šinzo Abe naveo je da je raketa možda pala u ekonomsku zonu Japana u tom moru i sazvao je hitan sastanak svog kabineta da bi se razmotrio odgovor na potez Severne Koreje.

Severna Koreja je izvršila nekoliko proba balističkih raketa u protekle dve godine. Ranije ovog meseca, Pjongjang je po prvi put lansirao interkontinentalnu balističku raketu. Projektil je leteo 39 minuta i pao u Japansko more. Stručnjaci kažu da ICBM može da ima domet sve do američke države Aljaske.

“Severna Koreja se polako pretvara u nuklearnu i raketnu silu pred našim očima”, kaže Heri Kazianis, direktor odbrambenih studija u Centru za nacionalni interes.

Suzan Tornton, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Istočnu Aziju i Pacifik u svedočenju na Kapitol Hilu u četevrtak opisala je Severnu Koreju kao “najhitniju i najopasniju pretnju.”

XS
SM
MD
LG