Linkovi

S.Koreja ispalila novu raketu, SAD i Japan traže oštrije mere


Prolaznica baca pogled na TV ektran i vest o severnokorejskom lansiranju rakete u Tokiju, Japan, 15. septembra 2017.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, na sednici u Njujorku, raspravljaće o najnovijem provokativnom potezu Severne Koreje, koja je drugi put za manje od mesec dana ispalila raketu iznad Japana.

Amerčki državni sekretar Reks Tilerson optužio je Pjongjang da preti celom svetu, dok je savetnik predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, H. R. Mekmaster rekao da Sjedinjene Države imaju vojnu opciju za Severnu Koreju, ali da to nije smer u kojem administracija u Vašingtonu želi da ide.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli i savetnik za nacionalnu bezbednost H.R Mekmaster
Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli i savetnik za nacionalnu bezbednost H.R Mekmaster

Mekmaster je na konferenciji za novinare u Beloj kući naglasio da se SAD približavaju limitima onoga što sankcije i diplomatija mogu da postignu kada je reč o obuzdavanju severnokorejskog nuklearnog programa. Dodao je i da je Severna Koreja na putu da razvije nuklearno oružje koji bi moglo da ugrozi njene susede i Sjedinjene Države.

Podsetio je da su nove sankcije tek stupile na snagu i pozvao sve zemlje da ih primene i preduzmu sve što mogu da reše problem i spreče rat. Zvaničnici Bele kuće najavili su da će predsednik Donald Tramp, tokom prvog obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija naredne nedelje, zatražiti podršku za oštrije mere protiv Pjongjanga i staviti do znanja svetskim liderima da je važno izvršiti ekstreman pritisak na severnokorejski režim.

Severna Koreja ispalila je još jednu raketu preko Japana rano u petak, tek nekoliko dana nakon što su Ujedinjene nacije uvele dodatne sankcije Pjongjangu zbog izvođenja šeste nuklearne probe.

Raketa je lansirana iz okruga Sunan, iz severnokorejskog glavnog grada Pjongjanga, i letela je preko severnog japanskog ostrva Hokaido, rekao je Jošihide Suga, sekretar japanskog šefa Kabineta.

"Mi apsolutno ne možemo da prihvatimo ponovljene provokacije Severne Koreje i energično protestujemo kod Severne Koreje i prenosimo im snažan bes nacije, najsnažnijim mogućim rečima", rekao je Suga.

Čovek prodaje vanredno izdanje novina koje izveštavaju o severnokorejskoj raketnoj probi, na Simbaši stanici u Tokiju, Japan, 15. septembra 2017.
Čovek prodaje vanredno izdanje novina koje izveštavaju o severnokorejskoj raketnoj probi, na Simbaši stanici u Tokiju, Japan, 15. septembra 2017.

Upozoravajuće obaveštenje o raketi objavljeno je oko 7 sati izjutra po lokalnom vremenu u severnom japanskom gradu Kamaiši, sudeći po snimcima nacionalnog emitera NHK.

Južna Koreja javila je da je raketa letela na visini od oko 770 kilometara i da je prešla 3.700 kilometara, dovoljno daleko da stigne do američke teritorije u Pacifiku, ostrva Guam.

Američka procena pretnje

Pacifička komanda SAD saopštila je da "početne procene govore da lansiranje balističke rakete srednjeg dometa (IRBM)" nije predstavljalo pretnju po Guam.

Komanda severnoamerička odbrane vazdušnog prostora (NORAD) konstatovala je da raketa nije predstavljala opasnost po Severnu Ameriku.

Sekretar za odbranu SAD, Džim Matis, rekao je da severnokorejsko lansiranje "stavlja milione Japanaca u poziciju da moraju da se sakrivaju i traže zaklon" i da najviši zvaničnici SAD u potpunosti međusobno koordiniraju nakon probnog lansiranja.

Matis je razgovarao sa novinarima tokom posete američkoj Strateškoj komandi, koja nadgleda američke nuklearne snage.

Južnokorejska vojska odgovorila je na probokaciju Severa lansiranje svoje Hjunmu-II rakete u more, koja je prethodno preletela razdaljinu koja bi mogla da disegne aerodrom Sunan u Pjongjangu, saopštio je vojni portparol.

Južnokorejski predsednik Mun Đae-in takođe je sazvao sednicu Nacionalnog saveta bezbednosti (NSC) kako bi nagledao bezbednosnu situaciju i pripremio zemlju za bilo kakvu pretnju iz Severne Koreje.

"Predsednik Mun naredio je (vojsci) da pažljivo analizira i poveća gotovost u pogledu pretnje bilo koje vrste iz Severne Koreje, kao što je EMP (elektromagnetni udar) i biohemijske pretnje", rekao je portparol predsednika Park Su-hjun.

Čovek gleda TV program sa snimcima severnokorejskog lansiranja rakete i lidera Severne Koreje Kim Džong Una, na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 15. septembra 2017.
Čovek gleda TV program sa snimcima severnokorejskog lansiranja rakete i lidera Severne Koreje Kim Džong Una, na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 15. septembra 2017.

​Severna Koreja saopštila je ranije ovog meseca da je razvila hidrogensku bombu koja može da izvede EMP napad. Eksperti se ne slažu po pitanju toga da li bi Sever imao kapacitete da izvede takav napad, koji bi podrazumevao slanje u atmosferu bombe koja bi mogla da izazove veliku štetu po električnu mrežu i drugu infrastrukturu.

Japan za nove sankcije

Japanski premijer Šinzo Abe pozvao je da nove sankcije budu "čvrsto primenjene", kao odgovor na poslednje severnokorejsko lansiranje rakete koja je povredila japanski vazušni prostor.​

Pešaci gledaju televizijski ekran na kome se vide vesti koje javljaju o severnokorejskom probnom lansiranju rakete koja je preletela Japan, u Tokiju, 15. seprembra 2017.
Pešaci gledaju televizijski ekran na kome se vide vesti koje javljaju o severnokorejskom probnom lansiranju rakete koja je preletela Japan, u Tokiju, 15. seprembra 2017.

"Severna Koreja gazi preko snažne volje ujedinjene međunarodne zajednice za mirno rešenje, kao što se vidi u rezoluciji Ujedinjenih nacija od pre nekoliko dana. Mi apsolutno ne možemo da prihvatimo ove provokacije", rekao je Abe.

U avgustu, Severna Koreja takođe je lansirala balističku raketu preko Japana, iz regiona u blizini Pjongjanga, koja je letela više od 2.700 kilometara na maksimalnoj visini od 550 kilometara.

Petnestočlani Savet bezbednosti, uključujući SAD, Kinu i Rusiju, jednoglasno je uveo sankcije Severnoj Koreji u ponedeljak zbog njene nukelarne probe izvedene 3. septembra. Sankcije zabranjuju izvoz tekstila, redukuju uvoz goriva i ograničavaju dozvole za radnike Severne Koreje da rade izvan zemlje.

U avgustu, Savet bezbednosti je takođe uveo zabranu izvoza severnokorejskog uglja, čelika, olova i morske hrane.

U poslednjem paketu sankcija, pak, Vašington nije uspeo da izdejstvuje podršku Pekinga i Moskve za potpuni naftni embargo i davanje dozvole brodovima da se presreću brodovi za koje se sumnja da krijumčare zabranjenu robu.

Poziv za uvođenje novih mera

Američki državni sekretar Reks Tilerson takođe je pozvao na "nove mere" protiv Severne Koreje i rekao da će "ove nastavljene provokacije samo pojačati severnokorejsku diplomatsku i ekonomsku izolovanost".

Severnokorejske državne novine Rodong Šinmun u petak su u uredničkom komentaru objavile da "ukoliko SAD nastave da hodaju istim kursom, preduzećemo snažnije akcije u svojoj samoodbrani".

Severnokorejska državna novinska agencija u četvrtak je zapretila upotrebom nuklearnog oružja kako bi se "potopio" Japan, a Sjedinjene Države pretvorile u "pepeo i mrak" zbog podrške sankcijama Saveta bezbednosti UN nakon poslednjeg nuklearnog testa.

Na ovoj fotografiji južnokorejskog Ministarstva odbrane vidi se Hjunmu II balistička karta, ispaljena tokom vežbe na nepoznatoj lokaciji u Južnoj Koreji, 15. septembra 2017.
Na ovoj fotografiji južnokorejskog Ministarstva odbrane vidi se Hjunmu II balistička karta, ispaljena tokom vežbe na nepoznatoj lokaciji u Južnoj Koreji, 15. septembra 2017.

U poslednje dve godine, Severna Koreja je izvela 27 lansiranja balističkih raketa i tri nuklearne probe.

Početkom ove godine, severnokorejski lider Kim Džong Un najavio je planove za razvoj dalekometne ICBM nuklearne rakete koja bi mogla da cilja tlo Sjedinjenih Država.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Donald Tramp brifovan o najnovijem lansiranju.

Trampova administracija nazvala je razvoj severnokorejskog ICBM-a kao neprihvatljivom pretnjom po opstanak. Vašington je pokušavao da izdejstvuje da Peking obuzda svog saveznika u Pjongjangu kroz ekonomske sankcije.

Američki zvaničnici izjavljuju da preferiraju diplomatsku izolaciju u ovoj mrtvoj nuklearnoj tačci, iako je i vojna sila takođe opcija.

Joumi Kim je učestvovla u pisanju ovog izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG