Linkovi

Severna Koreja ispalila raketu pre sastanka Tramp-Ši Đinping


Ljudi gledaju TV izveštaje o raketnoj probi Severne Koreje na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 5. aprila 2017. (AP Photo/Lee Jin-man)

Severna Koreja izvela je test balističke rakete, samo 48 sati pre sastanka američkog i kineskog predsednika, Donalda Trampa i Ši Đinpinga, koji bi trebalo da raspravljaju o nuklearnim ambicijama Pjongjanga.

Projektil je ispaljen u Istočno more rano u sredu i leteo je oko 60 kilomentara, saopštio je u tekstualnoj poruci južnokorejski Udruženi generalštab.

Svako lansiranje objekta koji koristi balističku raketnu tehnologiju je kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali Sever prkosi zabrani i smatra ga za kršenje svog suverenog prava na samoodbranu i bavljenje istraživanjem svemira.

Predsednik Doland Tramp govori u prisustvu premijera Japana Šinzoa Abea, prilikom davanja izjava o Severnoj Koreji u Mar-a-Langu na Palm biču, Florida, 11. februara 2017.
Predsednik Doland Tramp govori u prisustvu premijera Japana Šinzoa Abea, prilikom davanja izjava o Severnoj Koreji u Mar-a-Langu na Palm biču, Florida, 11. februara 2017.

Lansiranje nakon Trampovih pretnji

Lansiranje u sredu dogodilo se nakon što je Tramp zapretio da su SAD spremne da nastupe samostalno i dovedu Sever u red, ukoliko to Kina ne uradi.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izdao je kratko saopštenje iz Vašingtona kao odgovor na poslednji test Pjongjanga - "Sjedinjene Države su dovoljno govorile o Severnoj Koreji. Nemamo daljih komentara".

Tokom putovanja u Južnu Koreju prošlog meseca, Tilerson je odbacio dugotraju politiku Vašingtona, "strategijsko strpljenje", u odnosu prema usamljenom režimu. "Ispitujemo novi set diplomatskih, bezbednosnih i ekonomskih mera", rekao je. "Sve opcije su na stolu".

Državni sekretar SAD Reks Tilerson posmatra južnokorejskog ministra inostranih poslvoa, Jun Bjung-Sea dok govori tokom zajedničke konferencije za novinare u Seulu, 17. marta 2017.
Državni sekretar SAD Reks Tilerson posmatra južnokorejskog ministra inostranih poslvoa, Jun Bjung-Sea dok govori tokom zajedničke konferencije za novinare u Seulu, 17. marta 2017.

Severna Koreja odgovara na oštre reči

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje napalo je Vašington zbog njegovog oštrog govora i zbog združene vojne vežbe sa Južnom Korejom i Japanom, koja je u toku, a koju Pjongjang vidi kao čin pripreme za invaziju.

"Nepromišljene akcije" vode ka zategnutoj situaciji na Korejskom poluostrvu do "ivice rata", citirala je zvanična KCNA novinska agencija portparola ministarstva.

Južnokorejski obaveštajci upozorili su krajem marta da bi Severna Koreja mogla da detonira nuklearni uređaj u prvim nedeljama aprila, kako bi "zasenila" samit SAD-Kina.

Tokom sastanka sa kineskim kolegom Vang Jiom, ranije ovog meseca, Tilerson je rekao da su tenzije na Korejskom poluostvrvu dosegle "vrlo opasan nivo".

"Mislim da delimo zajedničko gledište i osećaj da su tenzije na poluostrvu vrlo visoke sada", rekao je Tilerson. "Zajedno ćemo raditi da vidimo da li možemo da dovedemo vladu u Pjongjangu do tačke odakle će želeti da zauzmu drugačiji kurs - da naprave korekciju kursa - i udalje se od razvoja nuklearnog oružja".

Četiri rakete ispaljene u martu

Prošlog meseca, Severna Koreja ispalila je četiri balističke rakete u more u blizini Japana, kao odgovor na zajedničke vojne vežbe snaga SAD i Južne Koreje, koje Sever vidi kao pripremu za rat.

Tri rakete letele su oko 1.000 kilometara i pale u japanske vode, saopštio je Pentagon. Američki zvaničnici saopštili su da su rakete bile srednjeg dometa i da nsu predstavljale pretnju po Severnu Ameriku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG