Linkovi

Pjongjang izvršio drugu nuklearnu probu ove godine


Vojnici Severne Koreje na paradi (arhivski snimak)

Severna Koreja je potvrdila da je seizmična aktivnost koja je registrovana u petak ujutru blizu lokacije za nuklearne testove Pungje-ri – izazvana nuklearnom probom.

Voditeljka severnokorejske državne televizije KCNA pročitala je saopštenje Instituta za istraživanje nuklearnog oružja kojim se potvrdjuje da je “uspešan nuklearni test sproveden da bi se procenio kapacitet nuklearne bojeve glave koja sada može da se umanji da bi odgovarala različitim tipovima projektila.”

Američki predsednik Barak Obama osudio je severnokorejsku nuklarnu probu, rekavši da ona predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnoj bezbednosti i medjunarodnom miru. Obama je rekao da je razgovarao telefonom sa liderima Južne Koreje i Japana i da se složio sa njima da, "u saradnji sa drugim zemljama treba preduzeti dodatne značajne korake, uključujući nove sankcije, kako bi se Severoj Koreji predočilo da će se suočiti sa posledicama zbog svojih nezakonitih i opasnih akcija". Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun takodje je snažno osudio potez Pjongjanga kao još jedno „drsko kršenje rezolucija Saveta bezbednosti.“

Američko Geološko društvo i evropske agencije otkrile su seizmičku aktivnost rano jutors. Pjongjang nije unapred obavestio medjunarodnu zajednicu o svojim planovima da sprovede nuklearni test.

Na vanrednom sastanku u Seulu, južnokorejski premijer Hvang Kjo-an izrazio je zabrinutost zbog nuklearnog testa Severa.

"Južnokorejska vlada i medjunarodna zajednica snažno osudjuju ovu nesmotrenu provokaciju Severne Koreje, koja predstavlja jasno kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN i očigledan čin prkošenja medjunarodnoj zajednici.”

I američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, koji su se sastali u Ženevi na razgovorima o Siriji, izrazili su veliku zabrinutost.

"Jasno je da su Japan i Južna Koreja posebno duboko zabrinuti zbog dešavanja u njihovom komšiluku ali mislim da je ispravno reći da i Kina, Rusija i Sjedinjene Države – svi dele tu zabrinutost. I dalje pratimo situaciju i pokušavamo da ustanovimo šta se tačno dogodilo a uveren sam da će u odgovarajućem trenutku predsednik Barak Obama govoriti o tome. O ovom dogadjaju će se sigurno razgovarati i u kontkestu Ujedinjenih nacija”, izjavio je Keri.

"Razgovaraću sa ministrom inostranih poslova Japana kada napravimo pauzu u današnjim pregovorima. Veoma smo zabrinuti. Rezolucije Saveta bezbednosti moraju da se primenjuju i uputićemo veoma snažno tu poruku”, navodi Lavrov.

Na današnji dan navršilo se 68 godina od osnivanja Severne Koreje, a Pjongjang je i ranijih godina obeležavao značajne praznike vršenjem nuklearnih proba ili testiranjem projektila. Analitičari kažu da eksplozija koja se dogodila u januaru, kada je Pjongjang prošli put izvršio nuklearnu probu, nije bila dovoljno snažna da bi predstavlja kompletnu termonuklearnu eksploziju odnosno “H-bombu”. Južnokorejka meterološka agencija navodi da je današnji test doveo do eksplozije od 10 kilotona, skoro dvostruko jače od nuklerane probe iz januara ali manje od bombe iz Hirošime, čija je snaga izmerena na oko 15 kilotona.

XS
SM
MD
LG