Linkovi

Šestorica manje u Gvantanamu


Jedan od protesta ispred Bele kuće, čliji učesnici zahtevaju zatvarenje pritvornog centra Gvantanamo

Posle oslobađanja Jemenaca, koji su dugo bili u pritvoru, ukupan broj zatvorenika u pritvornom centru američke mornaričke baze na Kubi, gde se većina njih nalazi, a da prethodno protiv njih nije podignuta optužnica, ili im bilo suđeno, smanjio se na 116...

Oman je pristao da primi šestoricu državljana Jemena koji su držani u pritvoru u američkom zatvoru u zalivu Gvantanamo na Kubi.

Njih šestorica već su doputovala u Oman, a američki sekretarijat za odbranu je u pisanom saopštenju izrazio zahvalnost vladi Omana na njenom humanitarnom gestu i spremnosti da podrži napore SAD da zatvore pritvorni centar u zalivu Gvantanamo.

Posle oslobađanja Jemenaca, koji su dugo bili u pritvoru, ukupan broj zatvorenika u međunarodno osuđivanom zatvoru američke mornaričke baze na Kubi, gde se većina zatvorenika nalazi, a da prethodno protiv njih nije podignuta optužnica, ili im bilo suđeno, smanjio se na 116.

Američki predsednik Barak Obama zarekao se da će zatvoriti pritvorni centar još dok se takmičio za prvi mandat u Beloj kući, ali su zakonodavci i Pentagon svih ovih godina uspeli da blokiraju njegove pokušaje da isprazni zatvor.

XS
SM
MD
LG