Linkovi

Zatvaranje Gvantanama jedan od Obaminih prioriteta


Prisoners - Guantanamo
Prisoners - Guantanamo

Obamina administracija je 2014- tu završila prebacivanjem još jednog broja zatvorenika iz američkog vojnog zatvora u Gvantanamu. 30. Decembra Pentagon je objavio premeštanje tri Jemenca I dva Tunižanina iz Gvantanama u Kazahstan.

Pentagon je 30.decembra objavio premeštanje tri Jemenca I dva Tunižanina iz Gvantanama u Kazahstan.

Prebacivanjem još pet zatvorenika iz Gvantanama, ovog puta u centralno azijsku državu Kazahstan, Obamina administracija je 2014. završila sa 28 premeštenih zatvorenika iz Gvantanama u neku treću zemlju, što je najveći broj od 2009.

Na pitanje novinara da li administracija smanjuje broj zatvorenika po ubrzanom postupku, sekretar za štampu, Bele kuće Džoš Ernest je samo rekao:

Mogu Vam samo reći da će preseljenje svih zatvorenika iz Gvantanama nastaviti da bude jedan od važnih prioriteta ove administracije."

Od kako je stupio na dužnost 2009. Predsednik Obama nije odustao od obećanja da će zatvoriti zatvor u Gvantanamu.

Govoreći o borbi protiv terorizma u maju 2013 na Nacionalnom univerzitetu za odbranu, predsednik Obama je rekao da je Gvantanamo u svetu postao simbol američkog ruganja vladavini zakona.

S obzirom da moja administracija neumorno traga za liderima Ak Kaide, Kongres nema nikakvo političko opravdanje da spreči zatvaranje zatvora, koji nikada nije ni trebalo otvoriti.

I dok Sjedinjene Države pokušavaju da nađu novo prebivalište za oko polovinu od 127 preostalih zatvorenika, za koje je ustanovljeno da ne predstavljaju opasnost, na putu im stoji jedna prepreka. 2010 godine je usvojen zakon koji zabranjuje razmeštanje zatvorenika iz Gvantanama na teritoriji Sjedinjenih Država.

Metju Levit, savetnik za kontraterorizam iz vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku, smatra da je pitanje suđenja zatvorenicima iz Gvantanama na američkom tlu, ispolitizovano od samog početka.

Mislim da je naš pravosudni sistem sposoban da im sudi. Mislim da je naš zatvorski sistem sposoban da ih čuva. Ne verujem da bi Amerikanci zbog njihove prisutnosti u zemlji bili izloženi nekom većem riziku. To je postalo političko prepucavanje.”

Na kraju, imajući u vidu smanjenje broja zatvorenika, držanje zatvora otvorenim predstavlja veliki izdatak od skoro 3 miliona dolara po osobi godišnje. Međutim Levit kaže odluka zakonodavaca da zatvore Gvantanamo ne bi trebala da bude zasnovana na troškovima već da je to ono pravo što treba učiniti.

XS
SM
MD
LG