Linkovi

Server: Beograd i Priština razmatraju opcije


Posledice izostanka dogovora po Srbiju su prilično dramatične jer ona očekuje datum za početak pregovora o prijemu u EU, ističe Danijel Server.

„Dogovor Srbije i Kosova je moguć, ali na Balkanu se dogovori obično postižu u poslednji čas“, smatra američki analitičar Danijel Server. U razgovoru za albanski servis Glasa Amerike, on je naveo da očekuje da će Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sada sačekati da obe strane dobro razmotre svoje opcije, i moguće posledice izostanka dogovora.

Posledice po Srbiju su prilično dramatične jer ona očekuje datum za početak pregovora o prijemu u EU, a koliko razumem, sa tim datumom Srbija može da očekuje značajan priliv sredstava i fondova za proces pristupa Uniji. Što se kosovske strane tiče, nju brine da bi EU mogla da nastavi da se sporo bavi pitanjem ukidanja viza, a pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ne bi mogli da započnu odmah. To su problemi za Kosovo ali nisu ni blizu tako ozbiljni kao problemi za Srbiju ako se ne postigne dogovor.“

Server podseća da dve strane sada razmatraju ponudu na pregovaračkom stolu.

"To su dva demokratska režima koja se suočavaju sa izborima, Tači uskoro, Srbija možda ne uskoro, ali bilo je pomena prevremenih izbora zbog velike popularnosti naprednjaka u istraživanjima javnog mnjenja. Obe strane sada treba da razmotre šta je u najboljem interesu njihove zemlje, kao i šta će im pomoći da ostanu na vlasti, i nisam siguran kako će se stvari razvijati, ne bih mogao da predvidim ishod. Mislim da kod srpske strane postoji zaista velika potreba za datumom početka pregovora sa EU, i propuštanje te prilike je rizik da će ceo proces biti odložen najmanje nekoliko godina", ističe Danijel Server.
XS
SM
MD
LG