Linkovi

Bez dogovora u Briselu; Dačić umereno optimističan


Premijer Srbije Ivica Dačič, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i predsednik Vlade Kosova Hašim Tači u Briselu, 4. mart 2013.
Premijer Srbije Ivica Dačič, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i predsednik Vlade Kosova Hašim Tači u Briselu, 4. mart 2013.

U Briselu održana šesta runda razgovora Beograda i Prištine bez konkretnog dogovora. Dvojica premijera se složili da bi naredni razgovori mogli da donesu neku vrstu kompromisa

Nova runda pregovora Beograda i Prištine u Briselu nije donela bitan napredak, a najveća prepreka je dogovor o nadležnostima zajednice srpskih opština na Kosovu. Dačić ocenio da još gaji umereni optimizam da se do rešenja može doći pre izveštaja Evropske komisije o napretku dijaloga sredinom aprila.

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači nisu uspeli danas u Briselu da se dogovore o ovlašćenjima zajednice srpskih opština na Kosovu. Iako je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ocenila da je u šestoj rundi dijaloga postignut dobar napredak, premijer Srbije je izjavio da je na današnjem sastanku postignuta jedino načelna saglasnost o formiranju zajednice devet srpskih opština na Kosovu, ali ne i dogovor o nadležnostima te zajednice.

"Danas se razgovaralo i o drugim pitanjima kao što je struktura organa zajednice srpskih opština, kao što su nadležnosti. Razmenili smo mišljenja, i dalje su ostale razlike koje se tiču karaktera zajednice – Srbija smatra da ta zajednica treba da ima veća ovlašćenja nego što je to Priština spremna da prihvati", rekao je Dačić.

Kako je danas izjavio Hašim Tači u Briselu, Priština ni pod kakvim okolnostima ne može da prihvati da zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja, kao i da je neprihvatljiv i plan Ahtisari plus.

Sa druge strane, srpski premijer je demantovao Tačijevu izjavu da je postignuta usmena saglasnost o rasformiranju paralelnih bezbednosnih struktura Srbije, jer, kako je istakao Dačić, Srbija na Kosovu nema bezbednosne strukture.

"Srbija na Kosovu nema bezbednosne strukture i to nije nikakav usmeni dogovor. Ja sam samo ponovio naše stvavove koje oduvek imamo, a to je da po Rezoluciji 1244 na Kosovu i Metohiji ne postoje snage Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Dačić.

Dva premijera su ocenila da je sastanak ipak bio konstruktivan i da je
postignut izvestan napredak. Nova runda dijaloga zakazana je za 20. mart, a Ivica Dačić je ocenio da u narednim nedeljama postoji mogućnost da se dođe do kompromisa, dok je Tači je izrazio optimizam da će odnosi Kosova i Srbije biti normalizovani.

Državni sekretarijat SAD odlučno podržava konstruktivne razgovore

Pre današnjih razgovora, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Filip Riker, sinoć se sastao sa premijerima Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, da bi podržao dijalog Srbije i Kosova. Riker je "ohrabrio oba lidera da odlučno nastave rad na normalizaciji odnosa, unapređenju njihovih evropskih integracija i stabilnijem, bezbednijem i prosperitetnijem životu svojih građana", navodi se u saopštenju Državnog sekretarijata.

Američki funkcioner je takođe naglasio da državni sekretar Džon Keri odlučno podržava nastojanja visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton da pomogne u dijalogu i konstruktivne napore vlada i u Prištini i u Beogradu.
XS
SM
MD
LG