Linkovi

Dačić razgovarao sa Bajdenom


Premijer Srbije Ivica Dačić posle razgovora sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom

Predsednik vlade Srbije danas je u Vašingtonu razgovarao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i zamenikom državnog sekretara Vilijamom Bernsom

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić danas je u Vašingtonu razgovarao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i zamenikom državnog sekretara Vilijamom Bernsom.

U izjavi za Glas Amerike posle susreta sa potpredsednikom Bajdenom, premijer Dačić je rekao da je, iako postoje teme o kojima se Srbija i SAD ne slažu, u razgovoru stavljen naglasak na teme oko kojih postoji slaganje.

Potpredsednik Bajden je ukazao na napredak u bilateralnim odnosima Srbije i SAD, i izrazio podršku evropskoj integraciji Srbije, uz ocenu da "nema stabilne Evrope bez Srbije u njoj".

Jedna od tema bila je i primena sporazuma Beograda i Prištine postignutog u Briselu 19. aprila, a Dačić kaže da je insistirao na zaštiti ljudskih prava manjina na Kosovu, uz poruku da Vašington i EU treba da izvrše pritisak na obe strane kako bi došlo do napretka u odnosima Srbije i Kosova.

Premijer Dačić je takođe izrazio zahvalnost zbog organizacije uspešne posete poslovne delegacije Srbije SAD.


Bajden: Sporazum nada i za Srbiju i za Kosovo


Kabinet američkog potpredsednika Džozefa Bajdena izdao je saopštenje o njegovom današnjem susretu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Kako stoji u saopštenju, potpredsednik Bajden je ponovo naglasio predanost Sjedinjenih Država snažnom i sve dubljem bilateralnom partnerstvu sa Srbijom.

Američki potpredsednik je čestitao premijeru Dačiću na sklapanju početnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, postignutog uz pomoć Evropske unije. Taj sporazum, navodi se u saopštenju, sadrži nadu u napredovanje evropskih aspiracija obe zemlje i osiguravanje miroljubive i bezbedne budućnosti za njihove građane. Preduzimajući taj važan korak premijer Dačić i njegova vlada prikazali su sposobnost i čvrstinu.

Potpredsednik Bajden podvukao je važnost da Srbija i Kosovo ekspeditivno krenu napred u sprovođenju obaveza preuzetih tokom dijaloga i potpunoj implementaciji njihovog sporazuma. Potpredsednik je pozvao i Srbiju i Kosovo da iskoriste tu istorijsku priliku i pokrenu svoje zemlje napred.
XS
SM
MD
LG