Linkovi

Dačić razgovarao sa Bajdenom


Premijer Srbije Ivica Dačić posle razgovora sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom
Premijer Srbije Ivica Dačić posle razgovora sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom

Predsednik vlade Srbije danas je u Vašingtonu razgovarao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i zamenikom državnog sekretara Vilijamom Bernsom

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić danas je u Vašingtonu razgovarao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i zamenikom državnog sekretara Vilijamom Bernsom.

U izjavi za Glas Amerike posle susreta sa potpredsednikom Bajdenom, premijer Dačić je rekao da je, iako postoje teme o kojima se Srbija i SAD ne slažu, u razgovoru stavljen naglasak na teme oko kojih postoji slaganje.

Potpredsednik Bajden je ukazao na napredak u bilateralnim odnosima Srbije i SAD, i izrazio podršku evropskoj integraciji Srbije, uz ocenu da "nema stabilne Evrope bez Srbije u njoj".

Jedna od tema bila je i primena sporazuma Beograda i Prištine postignutog u Briselu 19. aprila, a Dačić kaže da je insistirao na zaštiti ljudskih prava manjina na Kosovu, uz poruku da Vašington i EU treba da izvrše pritisak na obe strane kako bi došlo do napretka u odnosima Srbije i Kosova.

Premijer Dačić je takođe izrazio zahvalnost zbog organizacije uspešne posete poslovne delegacije Srbije SAD.


Bajden: Sporazum nada i za Srbiju i za Kosovo


Kabinet američkog potpredsednika Džozefa Bajdena izdao je saopštenje o njegovom današnjem susretu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Kako stoji u saopštenju, potpredsednik Bajden je ponovo naglasio predanost Sjedinjenih Država snažnom i sve dubljem bilateralnom partnerstvu sa Srbijom.

Američki potpredsednik je čestitao premijeru Dačiću na sklapanju početnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, postignutog uz pomoć Evropske unije. Taj sporazum, navodi se u saopštenju, sadrži nadu u napredovanje evropskih aspiracija obe zemlje i osiguravanje miroljubive i bezbedne budućnosti za njihove građane. Preduzimajući taj važan korak premijer Dačić i njegova vlada prikazali su sposobnost i čvrstinu.

Potpredsednik Bajden podvukao je važnost da Srbija i Kosovo ekspeditivno krenu napred u sprovođenju obaveza preuzetih tokom dijaloga i potpunoj implementaciji njihovog sporazuma. Potpredsednik je pozvao i Srbiju i Kosovo da iskoriste tu istorijsku priliku i pokrenu svoje zemlje napred.
XS
SM
MD
LG