Linkovi

Janukovič u poseti Beogradu


Predsednici Ukrajine i Srbije, Viktor Janukovič i Tomislav Nikolić, tokom samita u Beogradu, 6. jun 2013.
Predsednici Ukrajine i Srbije, Viktor Janukovič i Tomislav Nikolić, tokom samita u Beogradu, 6. jun 2013.

Predsednik Ukrajine VIktor Janukovič i delegacija te zemlje doputovali su u dvodnevnu posetu Srbiji. Osim međusobne podrške na putu ka EU, lideri dve zemlje su razgovarali i o ekonomskim temama.

Poseta ukrajinske državne delegacije Srbiji otvara put jačanju eko-nomske saradnje i zaustavljanju pada trgovinske razmene, koji postoji još od 2008. godine, ocenili su danas nakon razgovora u Beogradu predsednici Srbije i Ukrajine, Tomislav Nikolić i Viktor Janukovič.

Srpski predsednik se zahvalio Ukrajini na učešću njenog međunarodnog kontigenta na Kosovu i Metohiji i na principijelnom stavu i podršci očuvanju teritoriajlnog integriteta Srbije. Po rečima Nikolića, on i predsednik Ukrajine su razmotrili veliki broj pitanja, pre svega u oblasti ekonomije i energetike, a jedna od tema bila je i Železara Smederevo:

"Kao zemlja koja spada među 10 najvećih proizvođača čelika, a nekad je bila i na šestom mestu, Ukrajina ima interesa da uputi, posebno u svom državno-privrednom partnerstvu, strateškog partnera za naš metalurški kombinat. O tome smo razgovorali mada uz 40 ili 50 miliona tona čelika, koliko godišnje proizvede Ukrajina, 800.000 tona koje može da proizvede Smederevo nije velika investicija."

Predsednik Ukrajine je rekao da su veze dve države tesne i da su stvoreni dobri uslovi za dalje jačanje saradnje. Po njegovim rečima postoji veliki neiskorišćeni potencijal za saradnju, međusobnu trgovinu i investicije i kao primer naveo saobraćaj, mašinogradnju i energetiku. Janukovič je rekao da današnja poseta faktički otvara put radu mađuvladine mešovite komisije za ekonomsku saradnju:

"Potpisali smo sporazum o jačanju međusobne saradnje tokom ukrajinskog predsedavanja OEBS-om i primenićemo ta iskustva tokom srpskog predsedavanja OEBS-om 2015-te godine. Evropske integracije su važan aspekt naše agende. Ukrajina je zainteresovana da uči od Srbije kako da građi odnose sa EU. Mi ćemo nastaviti da održavamo aktivan dijalog sa srpskom stranom u cilju međusobne podrške na našem putu ka Evropi."

Predsednici Srbije i Ukrajine razmenili su ordenje za zasluge u jačanju saradnje dve zemlje i potpisali su zajedničku izjavu. Takođe, delegacije dve zemlje su potpisale nekoliko međudržavnih sporazuma iz oblasti investicija, turizma, obrazovanja, železničkog saobraćaja, kulture i zaštite bilja.
XS
SM
MD
LG