Linkovi

Tadić u UN: Dva cilja Srbije


Predsednik Srbije Boris Tadić tokom obraćanja pristutnima na 66. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku
Predsednik Srbije Boris Tadić tokom obraćanja pristutnima na 66. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku

Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da Srbija trenutno ima dva cilja, obezbedjivanje opšteprihvaćenog sporazuma za Kosovo i napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Tadić smatra da su oba cilja ostvariva i da jedan ne mora da bude žrtvovan u korist drugog. Potpuno se slažem sa onim što je, tim povodom, sa ove govornice rekao predsednik SAD Barak Obama da nema prečica u zaustavljanju takvih sukoba, već da mir zavisi od dogovora onih koji treba da žive zajedno, rekao je Tadic i ukazao da takvo pravilo, medutim, nije ispoštovano u slučaju Srbije.

Predsjednik Srbije zahvalio je svim članicama Ujedinjenih nacija koje nisu priznale nezavisnost Kosova, navodeći da pozivi da se to učini, upućeni sa govornice u Generalnoj skupštini, ne doprinose regionalnoj stabilnosti, već umanjuju izglede da dodje do opšteprihvatljivog rješenja.

Srbija ce ostati privržena dijalogu sa Prištinom i očekuje da će KFOR i EULEKS u skladu sa mandatom koji proizilazi iz rezolucije 1244 biti statusno neutralni. Za napredak je potrebno povjerenje do koga se, kako je naglasio, ne može doći ustupcima samo jednoj strani". Takode je poručio da Srbija nikada neće prihvatiti jednostrane akcije, niti da će ikada napustiti pregovaracki proces.

Govoreći o evropskim integracijama, Tadic je kazao da je Srbija spremna za početak pregovora da ce, ukoliko se to dogodi, prvi put poslije dvije decenije početi da vjeruje da je Evropska unija zaista želi u svom članstvu.

"Naša želja da se pridružimo EU predstavlja platformu na kojoj nameravamo da radimo u ostvarenju svojih ciljeva. Regionalna saradnja je kamen temeljac naše diplomatije i verujemo da je ona dobra za citav region", rekao je Tadic i ocijenio da je sa Hrvatskom uspostavljen potpuno novi nivo poverenja, što je od strateškog znacaja i za stabilnost Bosne i Hercegovine.

Zbog svega toga, rekao je Tadic, stekli su se uslovi da Srbija razmotri mogućnost kandidature za mesto predsedavajuceg OEBS 2014. godine, kada bude obeležavana 100. godišnjica početka Prvog svetskog rata. Takode je naglasio da je Srbija hapšenjem svih osumnjičenih za ratne zločine ispunila sve obaveze i prema sebi i prema medjunarodnoj zajednici i dodao da Beograd insistira na tome da i drugi ispune svoje obaveze.

Srpski predsednik naveo je da isti principi moraju biti primenjeni i pri otkrivanju pune istine iz izveštaja Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu. On je naglasio da samo Savet bezbednosti UN može da obezbedi sveobuhvatnu istragu.

Tadić razgovarao sa Hilari Klinton

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Njujorku sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton o izuzetnoj saradnji Srbije i SAD u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma i zahvalio Vašingtonu na podršci priključenju Srbije EU, ali je konstantovao da i dalje postoje različita mišljenja dve zemlje o Kosovu.

Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali želi da postigne rešenje, a ono je moguće, rekao je Tadić u sedištu Ujedinjenih nacija (UN), pošto je održao govor na Generalnoj skupštini svetske organizacije.

XS
SM
MD
LG