Linkovi

Tadić: Nastavljamo pregovore sa socijalistima


Predsednik DS Boris Tadić ispred sedišta stranke, 20. maja 2012.
Predsednik DS Boris Tadić ispred sedišta stranke, 20. maja 2012.

Uže Predsedništvo DS dogovorilo je principe na kojima će graditi vladajuću koaliciju, ali nije razgovaralo o personalnim rešenjima.

U Srbiji se nastavljaju priče o formiranju nove vlade - DS ni večeras nije odlučila o tome hoće li Boris Tadić preuzeti mesto premijera, već samo da je spremna za nastavak pregovora o formiranju vlade sa socijalistima.

Posle četiri sata rasprave iza zatvorenih vrata, predsednik DS-a Boris Tadić izašao je večeras pred novinare i u kratkom obraćanju izjavio da je uže Predsedništvo stranke dogovorilo principe na kojima će graditi vladajuću koaliciju, kao i da je odlučeno da se nastave razgovori sa socijalistima o novoj vladi. O personalnim rešenjima – budućem premijeru i ministrima nije razgovorano, rekao je Tadić:

"Prvo ćemo se dogovoriti oko strateških ciljeva, oko načela funkcionisanja, oko izvršenja, a nakon toga i oko svih personalnih rešenja. Ja znam da vas zanima ko će biti premijer, ko će biti ministar na ovoj ili onoj poziciji – to danas nije bila tema o kojoj je uže Predsedništvo DS-a razgovaralo, ali će biti u najskorije vreme."

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma zamolio je danas Borisa Tadića da prihvati premijersko mesto, a socijalisti na današnjoj sednici Predsedništva stranke nisu razgovarali o formiranju vlade. Lider SPS-a Ivica Dačić je izjavio da socija-listi nisu zainteresovani za trojnu koaliciju sa DS-om i SNS-om, već da su otvoreni za nastavak saradnje sa demokratama.

Dačić očekuje nastavak razgovora o vladi iduće nedelje, a kako je najavio privremeni lider naprednjaka Aleksandar Vučić u ponedeljak treba da se sretnu novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik DS-a Boris Tadić. Vučić je pred novinarima rekao da bi odluku o eventualnoj koaliciji dve najveće stranke trebalo da donesu stranački organi:

"Takva odluka bi za SNS bila veoma teška. Ja mislim nemoguća, ali nemojte da ja dajem konačan sud – u našoj stranci postoje stanački organi, Glavni odbor, Predsedništvo stranke i strranačku organi bi takvu odluku doneli. Ako me pitate da li ću lično insistirati i predlagati nešto slično – ne."

A kako je danas izjavila ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, posle izbora Nikolića za predsednika Srbije odnosi SAD i Srbije će ostati isti i nema razloga da se ne nastavi dobra saradnja dve zemlje na svim nivoima. Po njenim rečima tokom jučeraš-njeg razgovora sa novoizabranim predsednikom Srbije, Nikolić je izrazio prvirženost nastavku puta Srbije ka punopravnom članstvu u EU i unapređenju dobrih odnosa SAD i Srbije.

Sa druge strane Vorlikova je rekla da mu je prenela stav američke adminsitracije da je u interesu i SAD i Srbije da se što pre formira nova vlada, kao i o vladi treba da odlučuju stranke u Srbiji:

"Naš interes je da se vlada što pre formira, kako bi što brže počela da radi i ispunjava važne ciljeve i zadatke, kao što su otvaranje novih radnih mesta, privlačenju investicija, nastavku evropskih integracija, kao i mnogim drugim problemima koji su ostali nerazrešeni", navela je Vorlik.

Kako je ocenio analitičar Zoran Stojiljković kod nekih u Evropi postoje cinična očekivanja da će novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić biti podložniji pritiscima od prethodnika, jer je početnik i može se dodatno pritisnuti. Na predstavljanju današnjem istraživanja o izborima Fondacije Konrad Adenauer, on je, povodom mogućih kombina-cija za sastav Vlade Srbije, rekao da velika koalicija DS-a i SNS-a ne bi imala veliki programski problem, ali da bi bila strateški neodrživa jer bi koalicioni partneri samo gledali kako da se međusobno prevare.
XS
SM
MD
LG