Linkovi

Stros-Kan: Moguće oporaviti srpsku privredu


Dominik Stros-Kan i Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, 17. septembar 2013.
Dominik Stros-Kan i Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, 17. septembar 2013.

Bivši generalni direktor MMF-a Dominik Stros-Kan prihvatio je mesto savetnika Vlade Srbije i u prvom obraćanju javnosti poručio da neće biti lako oporaviti srpsku privredu, ali da je to ipak moguće sprovesti.

Dominik Stros-Kan je posle današnjeg sastanka u Beogradu sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrima finansija i privrede, Lazarom Krstićem i Sašom Radulovićem izjavio da ni svetska privreda nije u dobrom stanju, da nema čarobni štapić za probleme srpske ekonomije i da mu je potrebno vreme za pripremu rešenja koje će predložiti Vladi Srbije:

"Mislim da imate ozbiljne probleme koje treba rešiti. Ne postoji zemlja u Evropi koja nema probleme. Ali više od svega, verujem da stabilnost ovog regiona, ovog dela Evrope dosta zavisi od rasta i razvoja,"

Inače, angažman Stros-Kana sa Vladom Srbije ugovoren je posredstvom agencije Vladimira Molova iz Pariza, a na konferenciji za novinare vicepremijer Aleksandar Vučić je izjavio da očekuje da će stručni savetnici pomoći da se nađe najbolje ressenje za pad industrijske proizvodnje, fiskalni deficit i javni dug, koji je dostigao 60 odsto bruto društvenog proizvoda:

"Naš konačni cilj je da napravimo zdravu ekonomiju, zdravu Srbiju, održivu ekonomiju. Ekonomiju koja će biti zasnovana na profitu, a ne na državnim subvencijama – sve dok država ne propadne. Jer mi ne želimo da država propadne, mi želimo da država ubire prihode, da od tih prihoda može dobro da živi, a da građani svakoga dana žive sve bolje. Za to ćemo morati da preduzmemo i neke mere koje nisu popularne."

Stros-Kan je danas izjavio i da je došao u Beograd zato što voli Srbiju, ali nije otkrio hoće li Srbiji savetovati nov aranžman sa MMF-om. Za Vladu Srbije će prva tri meseca raditi besplatno, a u radu će mu pomagati dve kan-celarije – jedna u Beogradu i jedna u Parizu. Lako je davati savete, teško ih je sprovoditi, rekao je još Stros-Kan i dodao da Vlada Srbije treba da odluči da li će ih sprovesti, jer je tu reč o političkoj odluci.
XS
SM
MD
LG