Linkovi

Lavrov u poseti Srbiji


Ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov sa srpskim kolegom, Ivicom Dačićem, po dolasku u Beograd, 16. juna 2014.

MInistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je danas u dvodnevnu posetu Beogradu. Očekuje se da će ruski diplomata razgovorati sa srpskim zvaničnicima o gasovodu Južni tok i jačanju ekonomske saradnje dve zemlje.

Rusija veoma ceni stav Srbije koji je usmeren na ujedinjenje Evrope, a ne razdvajanje u Evropi, izjavio je danas, neposredno po dolasku u Beograd šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Za njegovog domaćina, ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića, ovaj susret predstavlja još jedan korak u razvoju političkih odnosa između dve bratske i prijateljske zemlje.

Govoreći o sutrašnjim razgovorima sa srpskim rukovodstvom Lavrov je, uz podsećanje da Srbija uskoro preuzima predsedavanje OEBS-om, rekao da će teme biti međunarodna i regionalna problematika, kao i prilike na Balkanu. Po pitanju Ukrajine Lavrov je rekao:

"Mislim da je rečeno sve što treba da se kaže. Nove vesti mogu samo da dodju od ukrajinskog rukovodstva koje mora da zaustavi nasilje, pozabavi se pitanjima gasa i sve karte su na toj strani stola."

Inače, planirano je da se Lavrov sutra sastane sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a kako prenose Novosti, ruski diplomata donosi u Beograd pet ključnih poruka Kremlja: Pre svega da je Moskva zadovoljna pozicijom Srbije oko Ukrajine, da očekuje pomoć Srbije u rešavanju krize kada preuzme predsedavanje OEBS-om i da Srbija ne odustaje od gasovoda Južni tok. Takođe, Moskva najavljuje da će nastaviti da pomaže Srbiji oko Kosova i podizanja srpske ekonomije.
XS
SM
MD
LG