Linkovi

Josipović ne dolazi na inauguraciju, Jahjaga odbacuje podelu


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i hrvatski predsednik Ivo Josipović na svečanoj ceremoniji u Zagrebu
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i hrvatski predsednik Ivo Josipović na svečanoj ceremoniji u Zagrebu

Hrvatski predsednik je to potvrdio posle susreta sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, koja se nalazi u prvoj službenoj poseti Hrvatskoj.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović saopštio je da neće prisustvovati inauguraciji novog srpskog predsednika Tomislava Nikolića. On je to potvrdio posle susreta sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, koja se nalazi u prvoj službenoj poseti Hrvatskoj. Josipović i Jahjaga složili su se da su odnosi Hrvatske i Kosova dobri i da nema otvorenih pitanja. Jahjaga je, ujedno, poručila da je Kosovo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom, ali da Beograd mora da odustane od ideja podele bivše pokrajine i tretira je kao svaku drugu susednu zemlju.

Stav Prištine je jasan – dijalog sa Srbijom će biti nastavljen ukoliko se bude videla primena onoga što je dogovoreno u Briselu, poručila je u Zagrebu predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Ona je dodala da je jedino rešenje za mirnu budućnost, da Srbija odustane od svojih ideja o podeli.

Da shvati da neće biti podele Kosova, neće biti podele Srbije, neće biti razmene teritorija izmedju Kosova i Srbije", istakla je Jahjaga.

Posle susreta sa Jahjagom, hrvatski predsednik Ivo Josipović saopštio je da neće ići na inauguraciju novog predsednika Srbije. On je ranije govorio da će prisustovati ceremoniji u Beogradu samo ako se Nikolić odrekne nacionalističke retorike, a nedavno je ocenio da su stavovi koje je Nikolić iznosio, od toga da je Vukovar bio srpski grad, do toga da u Srebrenici nije počinjen genocid - daleko od evropskih vrednosti.

„Mi zadnjih godina sa Srbijom imamo sve bolje odnose. Želim da se taj trend nastavi. Evo uskoro će biti inauguracija predsjednika Nikolića. Ja nažalost iz razloga o kojima sam govorio ne mogu otići na tu inaguraciji, ali želim da se trend koji smo započeli nekoliko godina unatrag nastavi i cela jugoistočna Evropa bude regija mira i saradnje“, naveo je Josipović.

Josipović je u intervjuu koji je objavio poratl Euraktiv izrazio nadu da će novi predsednik Srbije promeniti mišljenje o susedima, ratu i miru i da će Srbija i Hrvatska nastaviti da unapređuju odnose.
XS
SM
MD
LG