Linkovi

Tomislav Nikolić položio predsedničku zakletvu

  • Rade Ranković

Pobednik predsedničkih izbora Tomislav Nikolić polaže zakletvu pred novim sazivom Skupštine Srbije.

Novi predsednik je poručio da će se boriti za Srbiju koja će biti ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći suvereniteta nad Kosovom.

Novoizbrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas zakletvu u Skupštini Srbije i najavio da će se boriti za Srbiju koja će biti ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći suvereniteta i teritorijalnog integriteta nad Kosovom i Metohijom. Zakletvu su danas položili i novoizabrani poslanici Skupštine Srbije.

Pobednik predsedničkih izbora Tomislav Nikolić položio je danas zakletvu pred novim sazivom Skupštine Srbije, čime je i zvanično stupio na petogodišnju dužnost predsednika Srbije. U pratnji supruge, sinova i unučića, Nikolića je pred Domom Narodne skupštine dočekalo nekoliko hiljada pristalica Srpske napredne stranke, a u prvom obraćanju nakon polaganja zakletve on je poručio da će se boriti za Srbiju koja će biti ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći suvereniteta i teritorijalnog integriteta nad Kosovom i Metohijom.

U prisustvu bivših predsednika Srbije Milana Milutinovića i Borisa Tadića, predstavnika diplomatskog kora, vojske, policije, verskih zajednica, javnog i političkog života Srbije, Nikolić je u svom govoru rekao i da vidi Srbiju kao kuću sa dvoja vrata – prema istoku i prema zapadu. Novi predsednik je upozorio i na veoma tešku ekonomsku situaciju u zemlji:

"Srbija je zemlja koju razara opšta kriza. Dokaz za to je svakodnevni život građana. Neodgovorno i neznalački sprovedena privatizacija sa mnogim oblicima pljačke narodne imovine, a kao posledicu imamo nezaposlenost i siromaštvo. Korupcija, mito i kriminal svake vrste, što je proizvelo opštu nesigurnost građana i nepoverenje u institucije."

Obraćajući se novinarima nakon svečane sednice parlamenta, Nikolić je izrazio nadu da će pregovori DS-a i SPS-a biti uspešni, kako bi Srbija što pre dobila mandatara. On je naveo da će, ako do ponedeljka ne bude mandatara, nastaviti da pritiska političke stranke i da organizuje konsultacije sa izbornim listama koje su ušle u parlament.

Nikolić je najavio i da će sva sva saznanja o eventualnim uslovljavanjima Brisela u vezi sa Kosovom i Metohijom podeliti sa građanima Srbije, a kako je još rekao, razgovori Beograda i Prištine mogu odmah da budu nastavljeni:

"Po Ustavu vlada Srbije vodi spoljnu i unutrašnju politiku. Ja ću da odmah od ponedeljka ponudim konsenzus političkih stranaka na temu rešavanja problema koji imamo na Kosovu", naveo je Nikolić.

A pre malo pre Tomislava Nikolića, zakletvu su položili i novoizabrani narodni poslanici – na konstitutivnoj sednici kojom je predsedavao najstariji poslanik Zaharije Trnavčević verifikovani su mandati novih poslanika.

Posle sednice funkcionerka SNS Jorgovanka Tabaković je izjavila da očekuje da DS i SPS izađu pred predsednika Srbije s većinom, na čemu će im naprednjaci čestitati, dok je poslanik DS-a Božidar Đelić rekao da nema razloga za paniku zbog stanje u ekonomiji Srbije i javnim finansijama, ali da ima za zabrinutost:

"Što se tiće buduće skupštinske većine, a potom i vlade, jedna od prvih mera će biti upodobljavanje javnih finansija Srbije i štednja. Ono što je veoma bitno je da ta štednja bude štednja onih koji rade za i uz državu i koji imaju određene rezerve. A ne onih koji nemaju bilo šta više da štede."

U neformalnom razgovoru sa novinarima bivša predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović rekla je da očekuje da će skupštinsko rukovodstvo biti izabrano ove, a vlada naredne sedmice. Inače, planirano je da se inauguracija Tomislava Nikolića obavi 11. juna.

XS
SM
MD
LG