Linkovi

Cvetković: Povoljne ocene Srbiji


Premijer Mirko Cvetković predstavio je razvoj ekonomskih sloboda u Srbiji na izlaganju u Fondaciji Heritidž, 18. aprila 2011.
Premijer Mirko Cvetković predstavio je razvoj ekonomskih sloboda u Srbiji na izlaganju u Fondaciji Heritidž, 18. aprila 2011.

Premijer Srbije Mirko Cvetković, koji je u Vašingtonu učestvovao na prolećnom zasedanju MMF-a i Svetske banke, izjavio je da te institucije u svojim analizama za Srbiju, u narednoj godini predvidjaju rast od čak pet odsto, dok je projekcija njegove vlade iznosila tri odsto. U razgovoru za Glas Amerike, posle izlaganja u Fondaciji Heritidž u kojem je izneo stratešku viziju ekonomskog razvoja Srbije u narednom periodu, premijer Cvetković je ocenio da projekcija medjunarodnih institucija ukazuje na brži oporavak srpske privrede od očekivanog.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izrazio je zadovoljstvo razgovorima koje je vodio sa predstavnicima MMF-a i Svetske banke. Prema njegovim rečima, razgovori u MMF-u bili su okrenuti nastavku saradnje sa tom institucijom i aranžmanu koji će se pripremati u narednom periodu, dok je sa Svetskom bankom razgovarano o promeni strategije o povlačenju sredstava.

Moj utisak jeste da je zadovoljstvo bilo obostrano, to što ste rekli da je njihova projekcija veća nego naša jeste tačno ali treba imati u vidu da smo mi našu projekciju napravili pre godinu dana, i još je nismo korigovali, a oni su u vreme kad smo imali tu projekciju imali istu kao mi, sada su je korigovali. Mi kada je budem korigovali verovatno ćemo doći na isto, ali to u svakom slučaju pokazuje da naš oporavak ide nešto brže nego što je bilo planirano, što je naravno dobra vest za svakog“, kaže Cvetković.

Premijer Cvetković, koji je u Vašingtonu postigao sporazum o novom četvorogodišnjem aranžmanu sa Svetskom bankom, u početnoj vrednosti od 800 miliona dolara, očekuje da će u narednih mesec dana biti ozvaničen početak izrade novog aranžmana sa MMF-om. On objašnjava da sredstva MMF-a nisu namenjena za potrošnju, već za rezerve u slučaju ekonomskih potresa.

Mi imamo rezerve oko desetak milijardi evra u ovom trenutku i te rezerve su nam dovoljne da se zaštitimo od šokova te zbog toga nije potrebno da povlačimo sredstva MMF-a i to je razloga zašto smo povukli samo otprilike polovinu, u odnosu na ono što su oni ponudili. Budući aranžman takodje neće biti vezan za povlačenje sredstava, već više za saradnju sa MMF-om u postavljanju jedne ispravne ekonomske, fiskalne i monetarne politike, i zbog toga želimo da oni budu praktično deo, uslovno rečeno, našeg tima, koji će raditi tako da budu za nas neka vrsta zaštitnog znaka prema spolja, i da možemo da kažemo stranim investitorima – naša politika jeste dobra i iza toga stoji MMF."

Premijer Cvetković je u Vašingtonu imao i susret sa grupom američkih biznismena i potencijalnih investitora kojima je želeo da ukaže na jedinstveni potencijal Srbije u pristupu tržištima regiona i EU ali i Rusije, Turske, Belorusije i Kazahstana.

Ja ću investitorima reći slično što sam ovde govorio, reći ću im koje su to prednosti investiranja u Srbiju, i trgovine sa Srbijom, a to su pre svega jedan povoljan poreski režim, povoljan podsticajni režim i konačno prošireno tržište na koje se može računati ako se ostvari proizvodnja u Srbiji a to je vezano za naš bilaterlni sporazum i sa EU i sa Ruskom federacijom i sa mnogim drugim zemljama.“

Cvetković se osvrnuo na problem visoke stope nezaposlenosti u Srbiji, koja trenutno iznosi izmedju 20 i 21 odsto, ističući da je glavni cilj njegove vlade pružanje dobre poslovne klime onima koji zapošljavaju radnike.

Mi imamo plan oko toga da damo odredjeni podsticaj za zapošljavanje novih radnika, ali u suštini ne možete ići na intenzivniju zaposlenost ukoliko ne dodje do više investicija, dakle morate povećati investicije i to je stvar na kojoj radimo i očekujem da, upravo ono što smo rekli, da nam raste bruto domaći proizvod, da će to povući onda i potrebu za novim ljudima.“

U Heritidž fondaciji, Cvetković je izrazio uverenje da će Srbija ući u narednu godinu sa statusom kandidata za članstvo u EU i utvrdjenim datumom za početak pregovora. On je naveo da Srbija ima potencijal da bude regionalni lider po razvoju dobrosusedskih odnosa, napominjući da je Beograd pozitivno pristupio dijalogu sa Prištinom, te da je dijalog jedini put ka postizanju kompromisa i stvaranju uslova za pomirenje Srba i Albanaca.

XS
SM
MD
LG