Linkovi

Usvojena odluka o politici prema Kosovu


Vanredna sednica Skupštine Srbije bila je posvećena raspravi o Vladinom predlogu rezolucije o Kosovu, Beograd, 26. jul 2010.
Vanredna sednica Skupštine Srbije bila je posvećena raspravi o Vladinom predlogu rezolucije o Kosovu, Beograd, 26. jul 2010.

Skupština Srbije je u ponedeljak kasno uveče usvojila izmenjeni predlog odluke Vlade o politici prema Kosovu posle objavljivanja savetodavnog mišljenja Medjunarodnog suda pravde. Predlog je izmenjen pošto je Vlada prihvatila prva tri amandmana Srpske napredne stranke. Za odluku su glasali predstavnici vladajuće koalicije, Srpske napredne stranke, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke, dok su poslanici Demokratske stranke Srbije i Liberalno-demokratske partije glasali protiv. U Odluci se navodi da će Vlada Srbije podneti Rezoluciju Generalnoj skupštini UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisa.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je pri kraju vanredne sednice Skupštine da odluka Medjunarodnog suda pravde predstavlja "težak udarac",ali da Srbija ne sme da se sukobljava sa velikim silama, jer bi je takva konfrontacija lišila mogućnosti da brani svoje nacionalne interese.

Tadić je rekao da Srbija treba da "vodi trezvenu politiku, a ne politiku koja ponovo predstavlja udaranje u ratne doboše i izaziva strahove kod ljudi", dodavši da Srbija, bez aktivne politike, integracije u Evropsku uniju i dobrih odnosa sa SAD, Kinom i Rusijom ne može da odbrani teritorijalni integritet. "Srbija mora da vodi politiku koja je planirama i deo međunarodne zajednice i EU, jer samo takva politika rešava probleme i biva bitna za EU i međunarodnu zajednicu", poručio je Tadić.

Obrazlažući predlog Vladiine odluke na početku sednice Skupštine, kojoj su prisustvovali i članovi Vlade, Tadić je naglasio da će Srbija nastaviti borbu za Kosovo, ali da neće odustati od članstva u Evropskoj uniji, jer je to – kako je rekao - "jedina politika kojoj su građani dali puni legitimitet. Naša je želja i obaveza da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podnesemo rezoluciju, koja bi trebalo da vodi ka rešenju," istakao je Tadić.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je na sednici da politika koja se zalaže za očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti mora biti vođena dokle god je na snazi Ustav Srbije i sve dok u Srbiji postoji “velika većina” koja nije spremna da odustane od borbe za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Šef srpske diplomatije je ponovio poziv svim liderima opozicionih stranaka, da budu izaslanici Srbije sa jasnom porukom trećim državama: “Nemojte priznati Kosovo”.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić, rekao je da Skupština ne treba da raspravlja o mišljenju Međunarodnog suda, nego o tome šta je Vlada uradila da mišljenje ne bude takvo. Nikolić je optužio Vladu Srbije da je “ubila srpsku diplomatiju” i svela je na dva čoveka.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, rekao je da Srbija mora da nastavi borbu za Kosovo, ali da to ne sme činiti tako što će zemlju voditi u izolaciju. On je istakao da tema koja se našla pred poslanicima nije vezana samo za Kosovo, nego predstavlja pitanje kuda Srbija želi da ide kao država, ko su joj saveznici i da li ih uopšte ima.

Srpska napredna stranka je saopštila da će podržati predlog odluke Vlade Srbije o nastavku politike prema Kosovu nakon što je Vlada prihvatila tri amandmana koja je predložila SNS. Srpska napredna stranka je amandmanima tražila da se u dokumentu istakne da se on donosi imajući u vidu sadržaj mišljenja suda u Hagu i da naslov dokumenta bude "Odluka o nastavku aktivnosti Republike Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje". Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je potom da je Vlada Srbije razmotrila sve predložene amandmane opozicije i da su samo tri amandmama SNS u skladu sa rezolucijom koju predlaže.

XS
SM
MD
LG