Linkovi

Nikolić u poseti Briselu


Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj dočekuje predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj dočekuje predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Nakon prve posjete predsjednika Nikolića Briselu obje strane naglašavale su važnost nastavka integracijskog procesa.

Prilikom današnje posjete Briselu, prve na novoj funkciji, predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić je imao priliku da uvjeri evropski vrh kako za Srbiju nema alternative evropskom putu, ali i da čuje kako Brisel sa nestrpljenjem očekuje brzo formiranje vlade i korake koji će, posebno kada je riječ o normalizaciji odnosa sa Kosovom, otvoriti zelji put do nove faze evropskih integracija.

Briselski susreti su započeli sastankom sa visokom predstavnicom EU, Ketrin Ešton, što je bilo i prilika da gost iz Beograda prenese uvjeravanja kako evropske integracije njegove zemlje nemaju alternativu.

"Mislim da sam je uverio da uopšte ne razmišljam o tome da postoji negde bolja budućnost za Srbijui Srbe van članstva u EU” rekao je Nikolić dodajući da će Srbija učiniti sve što je potrebno da do kraja godine dobije preporuku za pregovore o pridruživanju.

Nakon susreta sa predsjednikom Evropskog savjeta, Hermanom Van Rompujem, saopšteno je da su sagovornici saglasni da je put Srbije put prema EU, te da su , u tom svjetlu, neophodne ključne političke reforme - sudstva, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, sloboda medija i zaštita manjina.

Nezaobilazna je i normalizacija odnosa sa Kosovom, bez čega nema ni početka završnih pregovora o prijemu. Moramo naći rješenje za situaciju na sjeveru Kosova, poručio je predsjednik Van Rompuj, koji je gostu posebno podvukao očekivanja da će na dosadašnjim rezultatima procesa pomirenja on nastaviti rad jer, kako kaže Van Rompuj, očuvanje duha pomirenja je od suštinske važnosti za stabilnost regiona i on, s tim u vezi, očekuje da Srbija ima pozitivnu i konstruktivnu ulogu, kako na riječima, tako i djelima.

Konačno, u Evropskoj komisiji je predsjednika Srbije primio i predsjednik Komisije Žoze Manuel Barozo, koji je, opet, podsjetio na zadatke koji stoje pred zemljom.

"Kao kandidatska zemlmja, Srbija mora sada da podstakne ambicioznu agendu reformii naše je uvjerenje da je to takodje u interesu i Srbije. Zato je liderstvo predsjednika Nikolića i konstruktivna saradnja svih lidera u Srbiji ključ brzog formiranja nove, stabilne vlade, ključ snažnog nacionalnog konsenzusa o evropskoj agendi, posebno kada je riječ o ozbiljnim reformamana terenu”, naveo je Barozo.

"Srbija je velika zemlja na Zapadnom Balkanu, želim da razvijamo dobre susedske odnose sa svima, želim da uverimo sve naše susede da nam je u interesu mir, bezbednost, da i svojoj deci i starijima obezbedimo bolju budućnost, zato što je Srbija u ekonomskom kolapsu koji će morati što pre da rešava novim investicijama i zapošljavanjima", poručio je Nikolić.

Utisak nakon prve posjete predsjednika Nikolića Briselu je da nije bilo teško naći zajednički jezik sa domaćinima, jer su obje strane naglašavale važnost nastavka integracijskog procesa, kao puta koji za Srbiju nama alternativu. Što se tiče Brisela, on sada čeka na formiranje državne vlasti, kako bi nastavio dijalog tamo gdje je stao, u uvjerenju da su današnje poruke stigle i do političkih lidera Srbije, od kojih se očekuje dokaz da svojoj zemlji žele evropsku budućnost.
XS
SM
MD
LG