Linkovi

Lideri Srbije u poseti zemljama EU


Premijer Srbije Ivica Dačić i njegov domaćin, premijer Slovenije, Janez Janša, Ljubljana, 14. novembar 2012.
Premijer Srbije Ivica Dačić i njegov domaćin, premijer Slovenije, Janez Janša, Ljubljana, 14. novembar 2012.

Tokom poseta Madjarskoj i Sloveniji Tomislav Nikolić i Ivica Dačić dobili nova uveravanja o podršci evropskim integracijama Srbije.

Odnosi Srbije i Slovenije su na izuzetno visokom nivou, nema otvorenih političkih pitanja, a ekonomska saradnja je izuzetno dobra – ocenili su premijeri dve zemlje Ivica Dačić i Janez Janša. Srpski premijer koji boravi u dvodnevnoj poseti Ljubljani je istakao da još nisu iskorišćene sve mogućnosti, među kojima zajednički nastup na trećim tržištima, kao što je rusko.

Dva premijera su govorila i o važnosti izgradnje gasovoda Južni tok za obe zemlje, a sukcesija je istaknuta kao jedno od malobrojnih pitanja koje nije u potpunosti rešeno i koje će biti tema na budućim samiti-ma dve vlade, koji će se ubuduće održavati svake godine.

Govoreći o približavanju Evropskoj uniji Dačić se zahvalio Slove-niji na podršci koju daje evrointegracijama Srbije:

"Premijer Janša mi je rekao da će oni u narednom periodu, znači već u decembru biti čvrsto na poziciji da Srbija treba što pre da dobije datum za otpočinjanje pregovora o članstvu EU. Mi visoko cenimo tu podršku Slovenije."

I dok Ivica Dačić boravi u Sloveniji, predsednik Srbije Tomislav Nikolić se nalazi u poseti Mađarskoj, gde je sa predsednikom Janošom Aderom razgovarao o odnosima dve zemlje.

Dva predsednika su se saglasila da je vreme za prevazilaženje otvorenih pitanja u odnosima dveju zemalja, ali i za produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, kulture i evrointegracija. Tom prilikom Nikolić je konstatovao da je je Mađarska potrebna Srbiji na njenom evropskom putu kao prijatelj i promoter članstva u EU:

"Mi smo potpuno otvoreni za bilo koju sugestiju EU koja se tiče uslova koji su do sada postavljeni, a nisu ispunjeni. Otvoreno smo izrazili negodovanje zbog postavljanja novih uslova. Mirno očekujemo kada ćemo dobiti datum za pregovore."

Nikolić se sastao i sa predsednikom madjarskog parlamenta Laslom Koverom i tom prilikom sagovornici su istakli značaj srpsko-mađarskog istorijskog pomirenja i odluke da se formira komisija za ispitivanje istorijskih činjenica tokom Drugog svetskog rata.
XS
SM
MD
LG