Linkovi

Odlični odnosi Srbije i Crne Gore


Srpski i crnogorski predsednici, Boris Tadić i FIlip Vujanović na konferenciji za novinare na Cetinju 8. jula 2010.
Srpski i crnogorski predsednici, Boris Tadić i FIlip Vujanović na konferenciji za novinare na Cetinju 8. jula 2010.

Predsjednici dvije države, Filip Vujanović i Boris Tadić su istakli značaj saradnje Srbije i Crne Gore u evrointegracijama i ukazali da je zajednička budućnost dvije zemlje u Evropskoj uniji.

“Srbija u potpunosti podržava evropske integracije Crne Gore, ali i njenu želju da postane punopravna članica NATO”, kazao je Tadić na konferenciji za novinare na Cetinju.

Vujanović i Tadić su najavili spremnost dvije države da potpišu sporazum o međusobnom izručenju građana umiješanih u organizovani kriminal i terorizam, kao glavne bezbjednosne izazove sa kojima se Crna Gora i Srbija.

“Zajednički je interes da što prije zaključimo sporazum o ekstradiciji u organizovanom kriminalu i korupciji. Kriminal nema granica i zato je potrebna zajednička borba protiv te pošasti”, kazao je crnogorski predsjednik.

Vujanović je istakao da je interes Crne Gore da takav sporazum potpiše i sa Srbijom i sa Hrvatskom. Prema riječima Tadića, Beograd je spreman da sa Crnom Gorom potpiše sporazum o izručenju državljana dvije zemlje koji su uključeni u akte organizovanog kriminala, korupcije, ali i terorizma.

Vujanović je izrazio uvjerenje da će status crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji što prije biti regulisan, dok je, govoreći o Srbima u Crnoj Gori, istakao da svi ljudi u Crnoj Gori, kao građanskoj državi, imaju punu slobodu iskazivanja svog nacionalnog identiteta. Tadić je rekao da Srbija ohrabruje svoje građane crnogorske nacionalnosti da formiraju svoje zajedničke liste i izađu na izbore za predstavnike u nacionalnim savetima i poručio da je srpski narod u Crnoj Gori autohton.

"Što se tiče srpskog naroda, smatram da je on autohton ne samo u Srbiji, nego i u drugim zemljama regiona, a Crna Gora je jedna od njih. Očekujem da će i u budućnosti Crna Gora poštovati prava srpskog naroda“, naveo je on.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, dvojica predsjednika su ocijenila da postoje ogromni potencijali za takvu vrstu saradnje, ali da nijesu dovoljno iskorišćeni.

“Očekujem da će dvije države sklopiti sporazume koji će unaprijediti i afirmisati naše odnose na polju ekonomije”, kazao je Vujanović.

Tadić je naveo da Srbija i Crna Gora imaju ogromne potencijale za saradnju u oblasti ekonomije.

“Mislim da ova generacija političara može da doprinese da konačno imamo autoput od Beograda do Bara, ali i modernu prugu“, kazao je predsjednik Srbije.

On je istakao i da je energetika oblast u kojoj postoji širok prostor za privrednu saradnju.

Govoreći o pitanju Kosova, Vujanović je konstatovao da je njegovu nezavisnost priznalo 69 država, ali da to nije su učinle 123 članice Ujedinjenih nacija.

“To su dvije realnosti koje tako treba tretirati”, naveo je crnogorski predsjednik.

Tadić je ponovio da Srbija ne prihvata i da nikada neće prihvatititi nezavisnost Kosova.

Vujanović i Tadić posjetili su Cetinjski manastir, gdje ih je dočekao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Predsjednik Srbije sjutra će posjetiti Herceg Novi, a popodne i selu Smriječno, u Pivi.

Premijer Milo Đukanović ocijenio je da je njegov današnji razgovor sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem bio veoma koristan i da je doprinio boljem razumijevanju i pravilnoj identifikaciji prioriteta u budućim fazama bilateralne saradnje Crne Gore i Srbije.

“Očekujem da će naš, kao i ostali razgovori Tadića u Crnoj Gori, doprinijeti daljem unapređenju bilateralnih odnosa Podgorice i Beograda”, rekao je Đukanović novinarima.

XS
SM
MD
LG