Linkovi

Uhapšen Ratko Mladić


General Ratko Mladić dolazi u Specijalni sud u Beogradu, 26. maja 2011.
General Ratko Mladić dolazi u Specijalni sud u Beogradu, 26. maja 2011.

Haški begunac Ratko Mladić uhapšen je rano jutros oko pola šest u selu Lazarevu kod Zrenjanina. Bivši vojni vodja Republike Srpske uhapšen pod lažnim imenom Milorad Komadić u kući svog rodjaka Branka Mladića, a prema onome što mediji uspevaju da saznaju Mladić je bio kooperativan prilikom hapšenja i nije upotrebljavano vatreno oružje. Mladić je prebačen u specijalni sud u Beogradu, ali je njegovo saslušanje večeras prekinuto zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja i biće, kako najavljuju nadležni, nastavljeno sutra.

Vest o hapšenju Ratka Mladića domaćoj i svetskoj javnosti saopštio je predsednik Srbije Boris Tadić, koji je tom prilikom rekao da je služba bezbednosti ovom akcijom dokazala svoju sposobnost, a hapšenjem Ratka Mladića pale su u vodu sve kritike, kako glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca i ostalih u međunarodnoj zajednici da Srbija ne čini dovoljno da uhapsi preostale hašle begunce.

Ovim hapšenjem je stavljena tačka na mračno poglavlje u istoriji Srbije, rekao je Tadić i pozvao da svi optuženi za ratne zločine budu izručeni pravdi:

"Ja sam ubeđen da smo i na ovaj način otvorili vrata prema statusu kandidata za članstvo u EU, pregovorima na kraju i članstvu Evropskoj uniji. Više niko u svetu nema dilemu o tome da Srbija punom snagom i punom iskrenošću sarađuje sa Haškim tribunalom i da će učiniti sve da dovrši i taj poslednji nedovršeni slučaj Gorana Hadžića", rekao je Tadić.

Ratko Mladić je odmah po hapšenju izveden na saslušanje pred istražnog sudiju Odeljenja za ratne zločine koji će odlučiti o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje Haškom tribunalu, a prema prvim procenama sama procedura izručenja trajaće oko nedelju dana:

"Za sva lica mora da bude ispoštovan zakon, pa tako i za Ratka Mladića. Tu je procedura vrlo jasna na osnovu Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom", izjavio je Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije.

"Prilikom akcije hapšenja nije upotrebljavano vatreno oružje, nije došlo do bilo kakvog sukoba niti pružanja otpora", naveo je Ivica Dačić, ministar policije Srbije.

Vest o hapšenju Mladića iznenadila je gotovo celokupnu domaću i svetsku javnost, a čestitke Srbiji stižu kako iz Sjedinjenih Država, tako i iz Brisela i ostalih evropskih prestonica, gde se hapšenje najtraženijeg haškog begunca često stavlja u kontekst evrointegracija Srbije kao dobar korak u približavanju Uniji.

Uhapšen Ratko Mladić
Uhapšen Ratko Mladić

I evropska komesarska za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton, koja je danas doputovala u Srbiju u okviru ranije dogovorene posete, je po dolasku u Beograd pozdravila hapšenje Mladića i ocenila da je ovo bitan dan za međunarodnu pravdu.

Posle večerašnjeg razgovora sa predsednikom Srbije Eštonova je poručila da je hapšenjem Mladića u proces evrointegracija Srbije udahnuta sveža energija:

"Vi i ja smo mnogo puta razgovarali o vašoj odlučnosti o sprovođenju pravde i velika je privilegija biti ovde u danu kada ste ispunili ono što ste zacrtali. Ovo je važan da za Srbiju, ali i za one koji oplakuju svoje najmilije."

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, evropska komesarka je naglasila da taj proces treba da u praktičnom smislu olakša život građana Kosova. A kako je rekao srpski predsednik, Srbija treba da bude ambiciozna u procesu evropskih integracija i da zato ove godine, osim statusa kandidata za članstvo u EU, želi i datum početka pregovora:

"Mi smo jedan od tih reformskih procesa ispunili – to je hapšenje Ratka Mladića i proces njegovog izručenje Haškom tribunalu. Jer ovaj korak podrazumeva uspostavljanje i dokaz da je Srbija pravna država, da je vladavina prava i dalji razvoj našeg pravnog sistema i poretka jedan od temeljnih principa za sprovođenje reformi".

A na domaćoj političkoj sceni hapšenje Ratka Mladića se razločito ocenjuje: lider LDP Čedomir Jovanović je čestitao Borisu Tadiću rekavši da je ovim završeno ono što je započela vlada Zorana Đinđića.

Predsednik naprednjaka Tomislav Nikolić je priznao da je zaista iznenađen hapšenjem, da povodom hapšenja ima mnogo pitanja koje treba postaviti kao i da u Srbiji Mladića nikada nisu uspeli da predstave kao zločinca i zlikovca.

Za lidera SPO Vuka Draškovića hapšenje Mladića predstavlja oslobađanje Srbije, dok u DSS-u očekuje nove pritiske i ucene Srbije. Jedino su radikali, ocenom da je ovo srpska tragedija, izrazili negodovanje hapšenjem i poručili da razmišljaju o organizovanju mirnog protestnog mitinga.

U samom Beogradu nakon vesti o hapšenju Mladića su pojačane mere bezbednosti, kao i osiguranje zgrada ambasada.

Međunarodni sud u Hagu podigao je optužnicu protiv Mladića 1995. godine, zbog zločina koje je navodno počinio ili davao naređenja da se počine tokom trogodišnje opsade Sarajeva, kao i za ubistvo 8 hiljada muslimanskih muškaraca i dečaka nedaleko od Srebrenice.

To masovno ubistvo civila smatra se najtežim zverstvom u Evropi od Drugog svetskog rata. Mladić se takođe smatra najodgovornijim za krvavo granatiranje Sarajeva od 1992. do 1996. godine, najdužu opsadu nekog grada u modernoj istoriji.

Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc, prošle nedelje je kritikovao Srbiju da ne čini dovoljno za Mladićevo hapšenje. Funkcioneri Evropske unije postavili su Mladićevo hapšenje kao jedan od ključnih uslova za prijem Srbije u članstvo.

XS
SM
MD
LG