Linkovi

Nikolić u poseti Makedoniji


Predsednici Srbije i Makedonije, Tomislav Nikolić i Djordje Ivanov, tokom susreta u Skoplju, 26. oktobar 2012.
Predsednici Srbije i Makedonije, Tomislav Nikolić i Djordje Ivanov, tokom susreta u Skoplju, 26. oktobar 2012.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić započeo je višednevnu posetu Makedoniji, tokom koje će prisustvati i svečanosti obeležavanja stogodišnjice Kumanovske bitke.

Slične prepreke s kojima se Makedonija i Srbija susreću na evropskom putu upućuju na što bližu saradnju – poručili su danas predsednici dve države Đorđe Ivanov i Tomislav Nikolić. Tokom današnjeg susreta u Skoplju, oni su ocenili da su odnosi Srbije i Makedonije na visokom nivou, da otvorena pitanja koja postoje između dve zemlje nisu nerešiva i da ne sprečavaju da se gleda u zajedničku evropsku budućnost.

Tomislav Nikolić je istakao da Makedonija nije slučajno izabrana za njegovu prvu posetu regionu i objasnio da tim gestom Srbija pokazuje da su joj dragi prijatelji i oni koju su priznali i oni koji nisu priznali Kosovo:

"Ako se zajedno borimo da bude uvaženo to da smo svoje države uredili i da smo kriterijume i uslove ispunili, pre ćemo imati šansi na uspeh. Mi ćemo pokušati da ubedimo i ostale države sa teritorije bivše Jugoslavije da samo saradnjom možemo da postanemo članovi EU."

Makedonski predsednik se saglasio da se dve zemlje susreću sa sličnim smetnja-ma na evropskom putu i istakao da te smetnje kao i svi problemi mogu da se reše jedino dijalogom:

"Predsednik Nikolić i ja smo otvorili pitanja koja su bitna za region - a to su evropska pitanja. I raduje me što zemje regiona sve više okreću tim putem."

Na pitanje kakav je stav Beograda o sporu Atine i Skoplja oko imena Makedonije, Nikolić je rekao da Srbija ima prijateljske odnose i sa Makedonijom i sa Grčkom, ali da Beograd neće promeniti stav o tome da priznaje Makeodniju pod njenim ustavnim imenom.

Predsednici Ivanov i Nikolić su se založila i za to da se spor srpske i makedonske pravoslavne crkve reši dijalogom te dve verske zajedice i dodali da će oni kao predsed-nici pomoći da taj proces ima uspeha.
XS
SM
MD
LG