Linkovi

Dijalog u Briselu: Nadomak sporazuma o pravosudju


Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i premijer Srbije Ivica Dačić (arhivski snimak)
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i premijer Srbije Ivica Dačić (arhivski snimak)

Delegacije Beograda i Prištine danas su došle na korak do dogovora o pravosudju, koji već neko vreme čeka na zaključenje, čime bi se uspostavio pravosudni sistem na prostoru zajednice srpskih opština na Kosovu.

Dve strane su danas gotovo postigle sporazum o funkcionisanju i sastavu suda koji će funkcionisati na severu Kosova i, uz četiri opštine sa srpskom većinom, pokrivati i tri u kojima većinu čine kosovski Albanci.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je o pitanju pravosudja najveći deo pitanja dogovoren i praktično pripremljen za konačni dogovor na sledećem sastanku, koji će biti održan posle formiranja nove srpske vlade.

"Značajan napredak je postignut o pravosudju, dosta stvari je usaglašeno uz veoma korektno vodjenje razgovora od strane Evropske unije i visoke predstavnice Ketrin Ešton", rekao je Dačić.

Kosovski premijer Hašim Tači takodje je konstatovao je da je načinjen napredak:

"Mogu reći da smo gotovo zaključili ovo pitanje. Nadam se da ćemo na narednom sastanku i ozvaničiti taj sporazum," rekao je Tači.

Dačić je naglasio da su razgovori o pravosudju bili dugi i teški i trajali više meseci, ali i dodao da smatra da je zadržano ono što je za srpsku stranu važno, a to je da većinu zaposlenih u pravosudju na severu Kosova čine Srbi, bez obzira što će sud imati dve zgrade, i što će taj sud u svojoj jurisdikciji imati sedam opština.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle razgovora da je napravljen najbolji mogući rezultat u zadatim okvirima i najavio da će Vlada Srbije biti formirana između 25. i 27. aprila, kao i da očekuje dogovor o pravosuđu, u Briselu, posle formiranja vlade 29. ili 30. aprila.

Premijer Dačić je takodje izjavio da su on i Vučić izneli sagovornicima iz EU stav o Ukrajini i Rusiji, ističući da Srbija ima u vidu svoje principijelne stavove:

"Moram da kažem da Ketrin Ešton nije postavila pitanje, kao što su to mnogi u Srbiji govorili, Ukrajine, Rusije, odnosa Srbije prema tome. Ali mi smo sami o tome govorili svoje stavove. I gospodin Vučić i ja smo naglasili da Srbija kada govori o ovim temama ima pre svega u vidu svoje principijelne stavove - jedan je taj da Srbija želi da nastavi put prema EU, sa druge strane, da je za nas pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta veoma važno zato što je na primeru Srbije došlo do narušavanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i treće, temeljni princip da Srbija želi da sačuva i ima dobre, prijateljske odnose sa Ruskom federacijom. U tom smislu će i naša spoljna politika i naši stavovi biti balansirani u skladu sa našim principima. Ešton je odmah na početku rekla, za razliku od najava iz naše štampe, da ona ne želi danas da priča o tome, ali smo mi sami izneli veoma jasne stavove, i nikakvih posabnih rasprava niti primedbi sa njihove strane nije bilo," rekao je Dačić.
XS
SM
MD
LG