Linkovi

Nastavljen dijalog u Briselu


Premijer Srbije Ivica Dačić, Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i premijer Kosova Hašim Tači prilikom ranijeg susreta u Briselu (arhivski snimak)
Premijer Srbije Ivica Dačić, Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i premijer Kosova Hašim Tači prilikom ranijeg susreta u Briselu (arhivski snimak)

U Briselu je počeo još jedan krug razgovora premijera Srbije i Kosova. Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton sazvala je sastanak u nameri da smiri situaciju na relaciji Beograd - Priština.

Ta odluka usledila je nakon što premijeru Ivici Dačiću i zvaničnicima iz Beograda nije dozvoljen ulazak na Kosovo tokom predizborne kampanje i reakcije vrha Srbije koji je pod ovakvim uslovima doveo u pitanje nastavak dijaloga.

Ivica Dačić nije davao izjave za medije uoči sastanka, dok je Hašim Tači ponovio dobru volju za okončanje zajedničkog posla:

"Govorićemo o izborima i želimo da budemo sigurni da smo sve uradili sve kako bismo osigurali što veći odziv glasača. Izbori 3. novembra su evropski test za Kosovo i verujem da ćemo ga uspešno proći kao gradjani, institucije i država."

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič izjavila je da je Ešton pozvala premijere Srbije i Kosova na sastanak u Brisel da bi razmotrili napredak, koji je postignut u primeni dogovora uoči izbora 3. novembra i to će danas biti glavna tema:

"Dijalog se nastavlja i na tehničkom i političkom nivou, a Ešton uvek poziva dvojicu premijera, kad je potrebno, tako da je prošle nedelje procenila da bi sastanak bio koristan," izjavila je Kocijančič.

Ona je podsetila da EU od početka izbornog procesa na Kosovu želi izbore, koji će biti pravični i inkluzivni, dobro pripremljeni i uz najbolju moguću izlaznost. Ona je naglasila da će Ešton, Dačiću i Tačiju, ponoviti stav EU u pogledu izbora na Kosovu, koji je jasan i ne menja se.

Premijeri će razgovarati o napretku u primeni već postignutih dogovora i konkretno pripremama izbora 3. novembra, rekla je Kocijančič i izrazila uverenje da će razgovarati o otvorenim pitanjima u pripremi izbora.

Kocijančić je takodje navela da se ne može složiti sa izjavom Dačića o mogućem prekidu dijaloga, zbog zabrane da poseti Kosovo, istakavši da je reakcija na to poziv Ešton premijerima da dođu u Brisel na sastanak u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine.
XS
SM
MD
LG