Linkovi

Burna sednica Odbora za Kosovo


Sednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju

Četvoročasovna sednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju u Beogradu završena je bez zaključaka, ali su je obeležile oštre kritike rezultata dijaloga sa Prištinom koje su uputili predstavnici opozicije, kao i poslanici vladajuće koalicije sa Kosova. Šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović, koji je najavio da će u ponedeljak biti održana nova runda dijaloga sa Prištinom, poručio je da u vladi postoji saglasnost o postignutim dogovorima.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović najavio je da će se u novoj rundi dijaloga sa Prištinom razgovarati o učešću Prištine na regionalnim skupovima i o univerzitetskim diplomama.

“Vrlo je moguće da se rezgovara o rešenju problema administrativnih prelaza ali u ovom trenutku mala je šansa da se postigne dogovor jer vidite da Priština insistira na nečemu što je za nas neprihvatljivo.”

Stefanović je naglasio da Beograd nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova, niti pomaže u uspostavljanju kosovskih institucija. Medjutim, u žučnoj raspravi, predsednici opština sa severa Kosova, opozicija ali i deo poslanika vladajuće koalicije, kritikovali su sporazume koje je Beograd postigao sa Prištinom, i ukazali da ih Srbi sa severa pokrajine neće sprovoditi.

“Sporazumi koji su postignuti su apsolutno neprihvatljivi po kosovsko-metohijske Srbe, i ne vidim kome dobro donose osim kosovskim isntitucijama i Srbima koji sede u kosovskoj vladi i oni jedini mogu da budu ti koji će implementirati ovo. Ostali će se teško uključiti u implementaciju. Dakle, implementirati mogu kosovsko-terazijski Srbi i Srbi koji sede u Tačijevoj vladi”, naveo je poslanik DS-a sa Kosova Dragiša Đoković.

Poslanik DSS sa Kosova Vladimir Milentijević optužio je Stefanovića i vlasti u Srbiji da su “prodali Kosovo za kandidaturu u EU.”

“Predali ste rezoluciju EU, gde ste prihvaitli dijalog Beograda i Prištine, dobrosusedske odnose i tu je vasa kapitulacija, za sada još uvek kapitulacija.

Čelnicima sa severa Kosova Stefanović je rekao da nemaju mogućnost veta na odluke vlade Srbije, da nisu odvojeni politički entitet unutar države, te da će svi dogovori postignuti u Briselu biti sprovedeni. On je dodao da iz opozicije nije upućen nikakav konstruktivan predlog.

“Nismo čuli nijedan predlog konkretan, osim od strane profesora Samardžića, čuli smo niz uvreda, laži, zloupotreba, iznošenja stvari koje ne postoje, na koje neću da se osvrćem ovom prilikom, ali sam dužan da kažem sledeće vezano za dogovore – oni su dostavljeni u pisanom obliku Vladi koja ih je sve usvojila. U vladi, uprkos žarkoj želji nekih ovde ne postoje neslaganja u tom smislu. To će se najbolje videti prilikom usvajanja odgovarajućih uredbi o implementaciji svega dogovorenog.”

Šefica poslaničke grupe Za Evropsku Srbiju Nada Kolundžija podsetila je na realnost pregovaračke pozicije Srbije.

"Duboko verujem i mislim da je nekorektno posumnjati u bilo koga ko sedi ovde, ili u vladi Srbije, predsednika republike, bilo koga u bilo kojoj instituciji, da ne radi sve kako bi našao najbolje moguće rešenje. Ali ako neko hoće da kaže da se nije desila 1998, 1999, da nije potpisan Kumanovski sporazum, on negira stvarnost, na toj negaciji ne možemo naći nikakvo rešenje.”

Predstavnici radikala u odboru ocenili su da dogovori vode priznanju nezavisnosti Kosova, dok je LDP je zatražio od vladajuće koalicije da zakaže sednicu skupštine Srbije o Kosovu ocenjujući da je “politika vladajuće koalicije doživela potpuni kolaps.”

XS
SM
MD
LG