Linkovi

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine


Šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri, posrednik EU Robert Kuper, i šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović, Brisel, 21. novembar 2011.
Šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri, posrednik EU Robert Kuper, i šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović, Brisel, 21. novembar 2011.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine naredne sedmice, kakav su potvrdili i izvori Evropskog savjeta, vidi se u Briselu kao prilika da se krene korak dalje u razgovorima dvije strane, te da se, kada je riječ o sudbini aplikacije Srbije za evropsko članstvo, stekne razlog više za skoru pozitivnu odluku evropskog vrha.

Evropljani tako užurbano pripremaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine, zakazan za naredni utorak, ne želeći dopustiti ni da nedavno održani referendum srpskih opština na sjeveru Kosova, kojim su odbacili prištinske institucije, pokvari utisak nastavka konstruktivnog dijaloga dvije strane, tim prije što...

"Referendum nije rješenje. Rješenja treba tražiti putem dijaloga i konsultacija', kazala je portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančić.

Najavljeno je tako da će ovaj krug razgovora biti, uglavnom, posvećen realizaciji ranije postignutih sporazuma. Za Beograd bi to mogao biti posljednji test ili bolje reći prilika da, pokazujući rješenost da se napreduje u dijalogu, postigne onu kritičnu masu evropskog, ponajviše njemačkog raspoloženja da evropski ministri, a potom i šefovi država ili vlada EU na samitu početkom marta potvrde kandidatski status za Srbiju.

U tonu neophodnosti donošenja pozitivne oduke o kandidaturi Srbije je, pored stavova većine evropskih članica, i nedavno usvojena rezolucija Evropskog parlamenta koja evropske lidere poziva da bez odlaganja pošalju dobru vijest u Beograd što će, vjeruju parlamentarci, imati višestruku korist i ostalima na Zapadnom Balkanu. Pokazaće da, nakon Hrvatske, Unija nema namjeru da zatvori vrata, dok bi sam Brisel time dobio prijeko potrebno osnaženje privlačne snage evropskih integracija, koje ostaju kao najvažniji evropski mehanzam podsticanja Zapadnog Balkana na neophodne reforme.

XS
SM
MD
LG