Linkovi

Radikalne mere protiv huligana


Utakmica između Srbije i Italije prekinuta je nakon sedam minuta igre
Utakmica između Srbije i Italije prekinuta je nakon sedam minuta igre

Italijanska policija je posle nereda na utakmici Italija - Srbija u Djenovi uhapsila vodju huligana Ivana Bogdanova. Privedeno je 138 huligana, od čega je 16 srpskih navijača uhapšeno. O posledicama događaja u Djenovi danas se govori u Srbiji u svetu.

Dan posle nasilja i nereda srpskih huligana na stadionu u Đenovi bilans ukratko izgleda ovako: večeras je, kako javlja Tanjug zasedao Savet za nacionalnu bezbednost. Zbog nedeljnog vandalizma tokom Parade Ponosa i sinoćnog divljanja u Djenovi predsednik Srbije Boris Tadić je sazvao sednicu Saveta, a vlasti u Srbiji najavljuju radikalne mere protiv odgovornih za događaje u Đenovi.

U Beogradu, ali i svetu se ozbiljno raspravlja o spoljno-političkim posledicama događaja u Đenovi. U analizi američke agencije Stratfor ističe se da bi moglo da bude dovedeno u pitanje i putovanje građana Srbije bez viza. Podseća se i da odluka o evropskoj kandidaturi zavisi od spremnosti Holandije da podrži Srbiju, uz opasku da se ta zemlja tradicionalno teško odlučuje da podrži proevropski put Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić uputio je danas izvinjenje šefu italijanske diplomatije Franku Fratiniju, koji je odgovorio da su vlada i javno mnenje u Italiji veoma razočarani i ogorčeni zbog ozbiljnih i neprihvatljivih incidenata koje su izazvali radikalni srpski navijači, i da je reč o osobama koje su opasne za Srbiju, Italiju i EU.

Na proslavi 400 godina smrti Karavađa u Palati Italija u Beogradu podsekretar u Ministarstvu inostranih poslova Italije Alfredo Mantika rekao je da ništa ne može da razruši dobre odnose između Italije i Srbije tako da su pogrešili svi koji su možda mislili suprotno:

Vođa huligana Ivan Bogdanov na tribini stadiona u Đenovi
Vođa huligana Ivan Bogdanov na tribini stadiona u Đenovi

"Kada 25. oktobra se bude odlučivalo o kanditaturi Srbije za članstvo u EU Italija će ne samo glasati za Srbiju, već će se truditi da i druge zemlje tako urade."

A ministar policije Ivica Dačić je najavio ozbiljnu istragu oko načina odlaska, finansiranja i ciljeva onih koji su u Djenovi napravili izgrede. Vlada će se obračunati sa ekstremnom desnicom, rekao je ministar:

"Da li postoji povezanost i korišćenje tih navijačkih grupa za neke ciljeve koji su ponekad ponajmanje sportski ciljevi. Nekad su oni politički, nekad se oni odnose na pojedine manjinske grupe, nekad se odnose na interese pojedinih kriminalnih grupa."

I drugi predstavnici vlasti ocenjuju da događaji u Djenovi predstavljaju pokušaj destabilizacije Srbije i ukazuju na spregu huligana organizovanim kriminalom.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen smatra da je cilj incidenata da velike firme zadrže monopol, koji bi izgubile ukoliko bi Srbija ušla u EU. Homen veruje da cilj tih incidenata nije državni udar ili preuzimanje vlasti već očuvanje raznih interesa koji bi bgili ukinuti ulaskom Srbije u EU. Ministarka za sport i omladinu, Snežana Samardžić Marković, kaže da će se tražiti odlučna reakcija ministarstava pravde i policije, kako bi se problem huligana u sportu rešio:

"Jučerašnji događaji u Đenovi nemaju nikakve veze sa fudbalom, niti sa sportom. Niti sa Srbijom. To nije sport. To je bolesno nasilje."

Na kraju, iako je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu – možda je u celoj priči i najmanje važan detalj da će zasedati i Fudbalski savez Srbije, kao i da je UEFA pokrenula istragu o neredima na stadionu u Đenovi. Ostaje samo pitanje da li će osim gubitka bodova u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Srbija i njen Fudbalski savez snositi kakve dodatne posledice.

XS
SM
MD
LG