Linkovi

Tabaković - guvernerka NBS


Jorgovanka Tabaković tokom vanrednog zasedanja Skupštine Srbije, Beograd, 6. avgust 2012.
Jorgovanka Tabaković tokom vanrednog zasedanja Skupštine Srbije, Beograd, 6. avgust 2012.

Jorgovanka Tabaković izabrana je za guvernera Narodne banke Srbije dok opozicija upozorava da nove vlasti uspostavljaju partijsku državu.

Glasovima parlamentarne većine potpredsednica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković izabrana je danas u Skupštini Srbije za guvernera Narodne banke Srbije. Uz najavu da će zamrznuti stranačku funkciju, ona je poručila da neće biti trošenja deviznih rezervi niti štampanja novca, a kao svoje osnovne ciljeve istakla je monetarnu stabilnost i brigu o cenama i inflaciji.

Kao nova guvernerka, ona je istakla i da je MMF dobrodošao u Srbiju, ali nije više govorila o merama koje će sprovesti, istakavši da će prvo morati da stekne uvid u dokumentaciju, izveštaj o merama monetarne politike i vidi kakav je bilans NBS i državnih institucija koje imaju sopstvena sredstva:

"Narodna banka je i do sada, po slovu Ustava i po zakonu bila dužna da Narodnoj skupštini podnosi izveštaje, da ni od koga ne prima naloge, kao što ih neće ni primati. Ali vi praktično niste imali nikakav način da preispitate da li se ciljevi ekonomske politike i ciljevi Narodne banke, koji su zakonom definisani, zaista sprovode."

Izboru novog guvernera prethodila je oštra debata u kojoj su poslanici opozicije
izneli bojazan da će ona biti produžena ruka vlade i upozorili da će ovakvi potezi usporiti put Srbije ka EU. Kako je istakla Nada Kolundžija iz Demokratske stranke, izbor potpredsednice vladajuće stranke na čelo centralne banke znači da neće biti ništa od obećane depolitizacije i da je namera nove vlasti da uspostavi potpuno partijsku državu:

"Time je na najgrublji način narušena samostalnost i nezavisnost Narodne banke Srbije. Istovremeno, parlamentarna većina i izvršna vlast je pokazala rešenost da na sve ključne funkcije, uključujući i nezavisne institucije postavi partijske ljude."

"Ne znamo šta će da polititika novog guverne NBS. Trebalo je da nam da odgovor na to šta će da bude sa kursom, kakav plan ima i da li će cena dinara da raste ili da opada u odnosu na evro i druge valute. Nije nam dala odgovor na to šta će da bude sa cenama, hoće li poskupeti hleb, šta će da bude sa drugim životnim namirnicama – to je vrlo važno pitanje na koje nam gospođa Tabaković nije dala odgovor," rekao je Dušan Petrović iz DS-a.

Komentarišući današnji izbor guvernera, ekonomista Miladin Kovačević je izjavio da od nove guvernerke Narodne banke Jorgovanke Tabaković ne očekuje promene u monetarnoj politici. On je rekao da nema mnogo mesta sumnji da će biti održana postojeća monetarna politika Narodne banke, kao i da je važno što je guvernerka najavila rigidan stav po pitanju trošenja deviznih rezervi.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG