Linkovi

Nikolić poverio mandat Dačiću


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je lideru Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću mandat za formiranje vlade Srbije.

Ivica Dačić će većinu uspostaviti sa naprednjacima, i Ujedinjenim regionima Srbije Mlađana Dinkića.Najavljujući novi početak u istoriji Srbije, Tomislav Nikolić je poručio da nova vlada neće dovesti u pitanje proces evropskih integracija, dok Ivica Dačić obećava da nema povratka u devedesete godine.

Posle sastanka sa liderom SPS-a u predsedništvu Srbije, predsednik Tomislav Nikolić saopštio je da ga je koalicija koju čine socijalisti, PUPS i Jedinstvena Srbija ubedila da ima parlamentarnu većinu.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo da vas obavestim da je lider koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić zatražio mandat za formiranje vlade Srbije”.

Nikolić je naveo da vlada Srbije treba da bude mala po broju, efikasna i odgovorna, i ocenio da joj neće biti lako jer će biti suočena sa brojnim problemima počevši od Kosova. Predsednik Srbije je istakao i da put Srbije ka EU nije ugrožen.

“Naš put u EU ostaje na stabilnom kursu. U svim razgovorima sa visokim stranim zvaničnicima isticao sam da u Srbiji više nije važno ko je na vlasti kada je reč o našem evropskom putu. Nama predstoji borba protiv kriminala i korupcije, reforma u oblasti pravosuđa i medija, preispitivanje sumnjivih privatizacija, izgradnja infrasturkture, jačanje ekonomije”.

Mandatar za sastav nove vlade Srbije, Ivica Dačić je poručio da će prioriteti njegove vlade, ako bude formirana, biti izgradnja jake države, koja brine o nacionalnim interesima, nastavak evrointegracija, socijalna pravda i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Mene ne interesuje nebeska Srbija. Interesuje me kako Srbija danas živi i kako će živeti sutra. Poštovaću našu prošlost, ali me više zanima budućnost, a kada je reč o tome ova vlada i ja kao premijer neće značiti, neću dozvoliti da znači povratak u devedesete godine. Jer da sam to hteo da radim, to bi činili i u protekle četiri godine”.

A posle ovakvog obrta prestalo je da važi strateško partnerstvo Demokratske stranke sa SPS-om i Ujedinjenim regionima Srbije. Predsednik DS Boris Tadić izjavio da je da se sada pokazalo šta je bio problem u formiranju vlade, te da je SPS od početka trebalo da otvoreno traži premijersko mesto, iako ga od demokrata – ne bi dobio.

“Pa ne bi dobio mesto premijera svakako, Demokratska stranka ne bi pristala da SPS da premijera jer ne postoji uverenje da bi ta stranka dovoljno dobro upravljala državnim sistemom i vladom u ovom trenutku”.

Predsednik SPO Vuk Drašković izjavio da je Srbija formiranjem vlade SPS i SNS zakoračila unazad. LDP je ocenio da je zabirnjavajuće što na dan preuzimanja mandata, osim nekoliko fraza, nije ništa rečeno o programu buduće vlade.

Ono što smo čuli pre nekoliko minuta je vrlo zabirnjavajuće za budućnost ove zemlje. Ponovo nijedna reč o politici, ponovo svođenje svih pitanja u Srbiji na pitanje kako će se zvati predsednik vlade”, naveo je Bojan Djurić, član predsedništva LDP.

Rukovodstvo SNS i koalicije SPS-PUPS-JS sutra u 10sati u sedištu SNS-a počinju razgovore o formiranju buduće vlade. Kako je najavljeno iz SNS, razgovore će u ime te stranke voditi lider Aleksandar Vučić, a u ime kolaicije SPS-PUPS-JS lider socijalista i mandatar nove vlade Ivica Dačić.
XS
SM
MD
LG