Linkovi

Kritična situacija u Srbiji


Poplavljene ulice u Obrenovcu
Poplavljene ulice u Obrenovcu

Zbog neprestanih kiša i obilnih poplava situacija u Srbiji, pogotovo u centralnim i zapadnim oblastima, postaje kritična; Dio Obrenovca je evakuisan, najveća opasnost sada preti Šapcu

U Srbiji se nastavlja drama sa poplavama - Najveća opasnost sada preti Šapcu koji se nalazi na putu nadošloj reci Sava. Pomoć iz sveta stiže, ali sporo i nedovoljno, ocenjuju u Beogradu.

Zbog neprestanih kiša i obilnih poplava situacija u Srbiji, pogotovo u centralnim i zapadnim oblastima, postaje kritična. Veći deo Obrenovca je evakuisan, a zbog nadolazeće vode i Termoelektrana Nikola Tesla sve teže radi. Ugalj više ne stiže sa poplavljenih kolubarskih kopova, elektrana troši zalihe, a vrh države upozorava da postoje izgledi da TENT prestane sa radom, zbog čega bi veći deo Srbije ostao bez struje:

"Ne znamo šta da radimo sa ljudima u TENT-u. Ugrožena nam je struja za celu Srbiju", rekao je premijer Aleksandar Vućić.

Kako je danas izjavio premijer zbog porasta vodostaja Save i poplavnog talasa koji se očekuje iz Bosne i Hrvatske u ovom trenutku u najvećoj opasnosti je Šabac. Premijer je naložio Vojsci Srbije da se Šabac brani po svaku cenu, svim sredstvima i snagama, naredivši evakuaciju stanovništva iz grada.

"Ja sam noćas došao iz Uba i tamo se voda polako povlači. Tamo smo sad uputili vodne i muljne pumpe da čistimo taj deo. Odavde ću za Šabac jer očekujemo da tamo bude u poslepodnevnim satima jako teško. Vidite da smo sve helikopterske jedinice uputili i sve moguće čamce koje smo imali", rekao je ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić.

S obzirom da više nema slobodnih pripadnika Žandarmerije i Vojske, Vučić je pozvao Beograđane da pomognu, da dođu u Šabac, pune džakove sa peskom i pokušaju da spasu grad. I u drugim delovima Srbije situacije je teška – na udaru poplavnog talasa su gradovi u slivu Zapadne Morave, a najteže je u Paraćinu, odakle je danas evakuisano više od 100 ljudi, a poplavljena područja su bez struje i fiksne i mobilne telefonije.

"Imamo velike probleme zbog toga što se veliki broj dece i starih nalazi po kućama na spratovima, ili su čak neki po krovovima. Pokušavamo sada da prvo dopremo do njih, da ih izvučemo. Te ljude smeštamo prihvatni centar u Halu sportova, a iza toga će kasnije bit smešteni u predškolske ustanove, u vrtiće u Paraćinu", naglasio je predsednik opštine Paraćin saša Paunović.

A u Srbiju je počela da stiže i prva pomoć iz sveta - iz Rusije je avionom u Niš stiglo 60 spasilaca, a Moskva priprema još dva aviona koji će dopremiti pomoć Srbiji. Izrael preko ambasade u Beogradu šalje pomoć, a Evropska unija je uputila pomoć Srbiji u vidu crpnih stanica visokih kapaciteta i timova stručnjaka koji će njima upravljati. Nekoliko sati nakon što je Srbija uputila zahtev za pomoć od EU, Nemačka, Bugarska, Austrija i Slovenija su odgovorile, ali kako smatraju u Beogradu ta pomoć je mala i spora:

"Tražim od EU i od svih u Evropi da brže i više šalju pomoć, ako uopšte misle da šalju ozbiljnu pomoć. I nemojte da nam šaljete 10, 20, 50 ili 100 hiljada evra. Ako hoćete da šaljete ozbiljnu pomoć – šaljite nam ozbiljnu pomoć. Potrebni su nam čamci i helikopteri", poručio je Vučić.

Zbog dramatične situacije u zemlji pomoć postradalima stiže iz cele Srbije, a pre svega kompanije i građani šalju ugroženima ono najpotrebnije. Vlada je omogućila da se ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima može poslati pomoć od 100 dinara putem SMS poruka na broj 1003, za sve tri mreže mobilnih operatora, a na sajtu poplave.rs građani i nadležni organi mogu da postave sve relevantne informacije u vezi sa poplavama.
XS
SM
MD
LG