Linkovi

Devenport: Uspešna poseta Hana


Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da je jučerašnja poseta evropskog komesara za susedstvo Johanesa Hana Beogradu bila dobra, da je došla u ključnom trenutku, kao i da je Srbija predala treće verzije akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Na današnjoj konferenciji Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, Devenport je najavio da će naredne nedelje biti predstavljeno i istraživanje javnog mnenja, koje pokazuje stabilnu podršku od oko 50 od-sto građana članstvu Srbije u Uniji, i da percepcija EU ima pozitivan trend, posebno među mladima:

"Evropski komesar će narednih nedelja pažljivo pogledati treće verzije akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i, ukoliko su uvažene preporuke i sugestije, to će biti dobra osnova da Evropska komisija da pozitivnu preporuku državama članicama Unije da se otvore pregovori sa Srbijom."

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović je ukazala da otvaranje pregovaračkih poglavlja, osim od kvaliteta akcionih planova, zavisi i od primene Briselskog sporazuma, gde Srbiju čeka dosta stvari, poput dogovora o zajednici srpskih opština:

"Ima puno ustupaka, mi smo već dosta stvari uradili u tom smislu. Sa druge strane očekujemo da i Priština napravi određene ustupke. Dakle, nije pitanje uslovljavanja, i nije pitanje – ako to ne bude, mi smo zatvoreni. Nego je EU tu da pronađe način da svako od nas učini ustupke i da niko od dve strane ne bude zadovoljan."

Šef Delegacije EU u Srbiji je rekao i da ima nerazumevanja kada je reč o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, pa se, kako je re-kao, ponekad kaže i da je nema ako se uzmu u obzir o pitanja statusa Ko-sova ili Bliskog istoka. Devenport je najavio da će o toj temi sledeće ne-delje biti održana i konferencija u Beogradu, na kojoj će se detaljnije o tome razgovarati.

XS
SM
MD
LG