Linkovi

Miščević: Izveštaj EK o poglavljima 23 i 24 ne iznenadjuje


Šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU, Tanja Miščević i Nataša Dragojlović, Evropski pokret, na osnivačkoj sednici Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 23, Beograd, 4. avgust 2014.
Šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU, Tanja Miščević i Nataša Dragojlović, Evropski pokret, na osnivačkoj sednici Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 23, Beograd, 4. avgust 2014.

Izveštaj Evropske komisije nakon skrininga o poglavljima 23 i 24 ukazuje da pravosuđe u Srbiji nije efikasno i nije lišeno političkih pritisaka, kao i da korupcija ostaje jedan od ključnih problema poslovanja u Srbijii, izjavila je šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Izveštaji Evropske komisije o skriningu u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, nisu nikakvo iznenađenje, ocenila je danas šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević i dodala da ovi izveštaji govore o situaciji u kakvoj Srbija jeste, ili u kakvoj je bila u februaru i martu, u trenutku kada su ovi izveštaji zaključivani.

Ona je najavila da će u septembru u Briselu biti predstavljeni ak-cioni planovi u kojima će Beograd predstaviti kako će ispraviti preporuke i manjkavosti koje postoje u ovom momentu:

"Te preporuke se odnose i na reformu pravosuđa, postizanje nezavisnosti, zatim na borbi protiv korupcije, na potrebu ovog zakona, na zaštitu osnovnih prava, potrebu antidiskriminacionog plana i programa. Ili pak reformu policije, novu politiku azila, odnosno novi Zakon o azilu i migraciji. Dakle, nikakvo veliko iznenađenje – naprotiv, mi smo ti od kojih je Evropska komisija i dobila sve informacije, zato što želimo da imaju pravo stanje stvari kako trenutno jeste u Srbiji. I zato što nam je potrebna pomoć".

A u jučerašnjem intervjuu Televiziji B92, premijer Aleksandar Vučić je govoreći o krizi u Ukrajini rekao da Srbija ostaje na poziciji da poštuje norme međunarodnog javnog prava, da se ponaša odgovorno i usklađuje svoje odluke najčešće sa EU. Ali, kako je dodao Vučić, iz ekonomskih, a ne samo tradicionalnih i istorijskih, razloga najbolje rešenje za Srbiju da ne uvodi sankcije Rusiji.

Vučić je istakao da Srbija ne sedi na dve stolice, već da je u vagonu koji ide u Evropu, kao i da nije bilo nikakvih ultimatuma iz Brisela, ali da oni očekuju veće približavanje stavova sa EU.

XS
SM
MD
LG