Linkovi

Srbija i EU sutra počinju pregovore


Medjuvladinom konferencijom u Savetu ministara EU formalno počinju pregovori Srbije i Evropske unije o prijemu zemlje u evropsku asocijaciju država

Koliko će pregovpori trajati, zavisi od njihovog toka i spremnosti zemlje da usvoji i primjeni sve evropske norme, regulative i standarde u praksi.

Bez obzira što sutrašnji medjuvladin skup ima prije svega ceremonijalan karakter, on on otvara sasvim novo poglavlje u evropskim integracijama Srbije. Od sutra će sve biti mjereno ne kada će započeti pregovori, već kako će teći i kada završiti.

"Konferencija će biti znak za start, početak pregovora o pojedinačnim poglavljima pregovaranja koja će se otvarati narednih mjeseci i godina. Razmjeniće se pozicije i utvrditi naredni koraci", rekao je portprol Komesarijata za proširenje Evropske komisije, Peter Stano:

Sutrašnji dan je od iznimne važnosti. Iako je otkazan skup ministara o opštim pitanjima, nekolicina evropskih ministara dolazi sutra u Brisel samo da bi prisustvovali početku pregovora sa Srbijom. Sa druge strane stola sjediće visoka vladina delegacija iz Beograda i, kao što neko reče, od sutra počinje odborojavanje do trenutka kada će Srbija sjesti za zajednički sto kao punopravna evropska članica.

Beograd: U EU 2020.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sutrašnji dan, kada počinju pregovori o članstvu u Evropskoj uniji (EU), veliki i važan dan za Srbiju i napomenuo da je cilj države da svoj posao završi do 2018. godine, kako bi punopravna članica EU mogla da postane 2020. godine.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je početak pregovora o članstvu Srbije u EU istorijski dan i naglasio da je strateški cilj zemlje članstvo u Uniji, a evropske integracije su sredstvo da se modernizuje srpsko društvo.

Pregovore počinjemo sutra i ponosan sam, jer smo postigli istorijski rezultat, rekao je Dačić u “Kažiprstu” na Televiziji B92 i ponovio da je cilj Srbije da 2018. godine bude spremna za članstvo, a da 2020. godine postane članica.
XS
SM
MD
LG