Linkovi

U očekivanju odluke EU


Vincent Degert

U Beogradu domaći i strani političari očekuju dobre vesti iz Brisela u petak, 28. juna.

Uz premijera Srbije Ivicu Dačića koji očekuje da Srbija što pre dobije datum za početak pregovora sa EU i šef Delagacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je danas izjavio da je mnogo toga postignuto u pregovorima premijera Srbije i Kosova, o čemu su, kako je rekao Dežer, Eštonova i komesar Štefan File napisali pismo liderima EU:

"Možemo da budemo veoma zadovoljni svime što je do sada učinjeno i postignuto, i verujem, kako su i komesari Ketrin Ešton i Štefan File napisali u svom pismu, da će to biti dovoljno da šefovi država i vlada donesu jasnu odluku."

Po rečima Ivice Dačića za Srbiju su u ovom trenutku najbitniji stavovi Evropske komisije i visokih zvaničnika EU, kao i stav nemačkog Bundestaga. Za razliku od formulacije postignute u Briselu, po kojoj bi se Srbiji omogućilo da se prva konferencija između Vlade Srbije i pregovaračkog tima EU održi najkasnije do decembra, po rečima Dačića predlozi koji dolaze iz Nemačke su nepovoljniji po Srbiju

U Bundestagu postoje različiti predlozi dokumenata i stavove koji govore o tome da to treba da bude u januaru, ali ono što je možda najvažnije je da u decembru Savet EU još jednom razmotri da li je Srbija ispunila to ili ne. Za nas je to veoma razočaravajući predlog i mi se nadamo da će biti postignut kompromis unutar EU koji će omogućiti da Srbija što pre dobije datum.

Za razliku od srpskog premijera, u Demokratskoj stranci Srbije oce-njuju da je petak, 28. jun datum sahrane države Srbije. Portparol te stranke Petar Petković je danas pozvao građane na protest koji na veliki praznik Vidovdan DSS organizuje u Beogradu:

"Vidovdan je srpski datum, datum našeg određenja i vekovnog postojanja. A ne briselski datum, koji razara Srbiju i ubija srpsku državnost na Kosovu i Metohiji."

Uz očekivanje da će 28. juna Srbija dobiti datum za početka prevora sa EU lider DS-a Dragan Đilas je danas ocenio da nije dovoljno samo zavr-šiti Kosovo, nego ispuniti i niz uslova da bi Srbija došla do Evrope. Nijedan od tih uslova nije ispunjen, osim delimično borba protiv korupcije, rekao je Đilas i poručio da bi Srbija morala da izvuče pouke iz poraza koji je doživela na Kosovu.
XS
SM
MD
LG