Linkovi

Fajon: Očekujem konstruktivan dijalog


Članica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon
Članica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon

Članica Evropskog parlamenta ističe da je veoma bitno da Srbija i Kosovo nastave pregovore i da svi u Briselu očekuju konkretne promene

Konstruktvna uloga Srbije, njen angažman na evropskim integracijama i posebno suštinski dijalog sa Prištinom otvaraju vrata početku pregovora sa Evropskom unijom, naglasila je članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, nakon svoje nedavne posjete Beogradu.

Najava da se Beograd užurbano sprema da nastavi dijalog sa Prištinom dočekane su sa odobravanjem u Evropskom parlamentu čija članica iz Slovenije, Tanja Fajon, nakon nedavne posjete Srbiji, ukazuje na važnost nastavka dijaloga i na njegovu očekivanu konstruktivnost.

"Za Srbiju i za Kosovo je vrlo bitno da se pregovori o tehničkoj saradnji, o tome kako poboljšati život gradjana i na Kosovu i u Srbiji, nastave. Ja očekujem da će obje strane u dijalogu biti konstruktivne."

Glas Amerike: Nedavno ste se vratili iz Beograda, možete li nam reći Vaš utisak koliko je Beogad spreman za konstruktivan dijalog sa Prištinom?

Fajon: "Za sada je teško govoriti. U Srbiji imamo promjenu vlade. Naravno, svaku vladu ocjenjujemo nakon sto dana na čelu zemlje. Za sada taj period još nije prošao da bi smo pravili neke prave analize, ali očekujem da će Srbija i Kosovo ići dalje. Svi u Briselu očekujemo neke konkretne promjene i bitna je situacija tamo. A to kakva će biti konačna situacija oko pitanja Kosova to naravno zavisi od političara u regionu, da li će se zajedno dogovarati. Mi već imamo neke pozitivne i neke negativne informacije i iz Beograda i sa Kosova ali ja se nadam da će biti dovoljno konstruktivni i mudri da nadju rješenje."

Glas Amerike: Kada je realno očekivati da će završni pregovori Srbije sa EU započeti, kada bi mogao da bude odredjen datum za njihov početak?

Fajon: "Bitno je da političari i lideri u Srbiji pokažu, potvrde kredibiltet kada je u pitanju proces Srbije prema EU i tu su, u tom kontekstu, sva otvorena pitanja bitna. Kada će Srbija početi pregovore, mislim da sam datum nije bitan, nije važan. Sada svi za nekoliko dana očekujemo izvještaj o napretku i on će pokazati koliko je Srbija učinila u posljednje vrijeme. Bilo je nekoliko promjena, a sada očekujemo d se proces kredibliteta nastavi."

Glas Amerike: Ne očekuje se da će izvještaj biti pozitivan jer uglavnom pokriva period prošle vlasti u Beogardu. Treba li dakle preskočiti ovaj izvještaj i gledati dalje?

Fajon: "Ja u svakom slučaju ne bih preskočila izvještaj. On je tehnički dokaz rada koji je učinila ili prošla ili sadašnja vlast, to je pregled svih bitnih područja u kojima Srbija treba da napravi neki napredak i mislim da će taj izvještaj biti značajan. Naravno, svi imamo velika očekivanja od srpske vlade. Žao mi je da čujem neke negativne informacije da Srbija nje željna da brzo ide prema EU, a bitno je da svi ljudi znaju da je to proces koji će poboljšati život ljudi. Zbog toga vlasti treba da nastave cijeli proces reformi koje su bitne za Srbiju."

Godišnji izvještaj Evropske komisije o progresu Srbije i ostatka Zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama će biti objavljen 10-tog oktobra i, vjeruju u EP, ali i u ostalim evropskim institucijama, poslužiće kao pokazatelj gdje je trenutno zemlja i šta je činiti kako bi se što brže približila Briselu i, što je gotovo još važnije, postala prosperitetna i maksimalno funkcionalna država.
XS
SM
MD
LG