Linkovi

Vučić: Srbija nije kriva za odlaganje poglavlja


Vučić: Srbija misli da nastavi svoj evropski put, ali Srbija želi i traži poštovanje za svoj narod i za svoje građane. I za svoju Vladu.

Srbija je svoj posao obavila i nije kriva što pregovori o poglavljima 23 i 24 nisu otvorena, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će u nedelju putovati u Pariz, na sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana, gde će zatražiti jasne odgovore zašto se Srbiji ne otvaraju poglavlja.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da je uveren u podršku Merkelove, Olanda, Rencija, Hana, Mogerini, i dodao da je sprečavanje pregovora Srbije sa EU hir nekoga ko ne može da gleda Srbiju koja se uspravlja i jača:

"Srbija misli da nastavi svoj evropski put, ali Srbija želi i traži poštovanje za svoj narod i za svoje građane. I za svoju Vladu. Ako nešto nismo uradili kako treba , kažite nam šta je to. Ali nemojte da mislite da bilo ima pravo da nam zavrće uši, a da nema nikakvog razloga."

Govoreći o zaoštravanju odnosa oko Srebrenice, Vučić je ocenio da se u regionu vodi hajka oko toga, ali da on u tome nije učestvovao. On je rekao da neće dozvoliti da Srbija bude uvučena u svađe i sukobe u re-gionu, kao i da nikome neće dozvoliti da gazi Srbiju i srpski narod:

"Ako vam smeta to što ćemo da stavimo cvet ili položimo venac, i iskažemo pijetet prema vašim zrtvama, nećemo da dođemo. I ništa više od toga nismo rekli. Nikog uvredili nismo."

A na današnjem predstavljanja izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23, direktorka Vladine Kancelarije za evropske inte-gracije Ksenija Milenković je izrazila razočaranje zbog izostanka odluke EU o otvaranju poglavlja 23 i 24. Ona je konstantovala da je Akcioni plan za poglavlje 23 najkompleksniji dokument koji je Srbija izradila i dodala da ne zna kada će pregovori o ova dva poglavlja biti otvorena.

XS
SM
MD
LG