Linkovi

Povoljne reakcije u Beogradu


Premijer Srbije Ivica Dačić (arhivski snimak)
Premijer Srbije Ivica Dačić (arhivski snimak)

Vest iz Brisela o otpočinjanju pregovora sa Srbijom dočekana je u Beogradu u dobroj atmosferi.

Prilično zadovoljni odlukom Brisela, premijer i potpredsednik Vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vučić vodili su svečanu sednicu Vlade u Kruševcu.

Cilj ove Vlade je da za četiri do pet godina završi pregovore sa Evropskom unijom, poručio je na današnjoj svečanoj sednici Vlade Srbije održanoj u Kruševcu premijer Ivica Dačić nakon odluke Evropskog saveta da počne sa Srbijom pregovore o pristupanju Uniji.

Ovim je, po oceni Dačića, Srbija promenila i svoje vekovno verovanje, način ponašanja i krajni cilj, a promenila je mit koji dugo terao da gleda unazad i ne ide napred. Srbija sada treba da učini odlučujući, najznačajniji i najzahtevniji korak – da počne pregovore o članstvu u EU, izjavio je Dačić:

"Ono što je sigurno – otvoreni su pregovori. Sa druge strane, nema nikakvih novih dodatnih uslova i nema novih prolaznih vremena, odnosno novih sastanaka Evropskog saveta posvećenih pitanju da li će Srbija otvoriti pregovore ili ne. Odluka je konačna. Međuvladina konferencija, a to znači sednica Vlade Srbije sa svih 28 država članica bi trebalo da bude održana najkasnije u januaru. Mi nismo previše zadovoljni tim rokom zato što smatramo da bi mogla da bude i ranije."

Po oceni potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića Srbija je na današnji Vidovdan preokrenula tok svoje moderne istorije i odlukom o otvaranju pregovora o članstvu u EU platila kartu u jednom pravcu za januarski voz ka EU. Na svečanoj sednici Vlade u Kruševcu Vučić je upozorio sve srpske političare, državne funkcionere i sve privrednike da ozbiljan posao tek počinje:

"Srbija je na današnji dan pokazala da niko ne može da je zaustavi u modernizaciji. Srbija je na današnji dan pokazala da niko ne može da je zaustavi u reformama i da Srbija ide napred. Evropa je delimično ili dobrim delom održala reč – od januara, ako ne bude nečije zle volje, Srbija je priznati evropski partner."

Uz ocenu da je danas istorisjki dan i pobednički Vidovdan, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je izjavio da je rad na pristupnim pregovorima već počeo. On je rekao da će Evropska komisija uskoro predložiti okvir za pregovore sa Srbijom, kao i da bi skrining proces za poglavlja 23. i 24. o pravosuđu i vladavini prava mogao bi biti završen u oktobru ili novembru:

"Srbija, takođe mora da uradi neke stvari pod hitno – pre svega da odredi pregovarački tim i glavnog pregovarača koji će da vodi ovaj proces i koordinira pregovore o 35 poglavlja."

Odluka Evropskog saveta o otvaranju pregovora dobra vest za građa-ne, iako nije dobijen konkretan datum, ocenio je danas zamenik predsednika DS-a Bojan Pajtić. Na konferenciji za novinare, Pajtić je rekao da bi i Srbija danas kao Hrvatska slavila ulazak u EU da su stranke koje sada vladaju Srbijom i u protekle dve decenije podržavale evropski put Srbije.

Na političkoj sceni danas je ostala usamljena Demokratska stranka Srbije, koja je održala protest u centru Beograda zbog nastavka evrointegracija Srbije. Pod sloganom “Vidovdan je naš datum”, oko 3.000 pristalica DSS-a se okupilo na platou kod Filozofskog fakulteta i prošetalo do zgrade Vlade.
XS
SM
MD
LG