Linkovi

EU spremna da pomogne Srbiji u rešavanju migrantske krize


Migranti iz Sirije i Avganistana ukrcavaju se u voz za Srbiju u Djevdjeliji u Makedoniji, 22. juna 2015.
Migranti iz Sirije i Avganistana ukrcavaju se u voz za Srbiju u Djevdjeliji u Makedoniji, 22. juna 2015.

Koliko Evropa može da pomogne Srbiji oko migrantske krize? To je bila osnovna tema današnjeg susreta predstavnika Delegacije EU u Srbiji sa predstavnicima vlasti i civilnog sektora.

Evropska unija ima fondove koji bi mogli biti jako brzo aktivirani za pomoć Srbiji u rešavanju migrantske krize, ali je potrebno da Vlada Srbije pripremi procenu potreba i strategiju daljeg delovanja, poručio je danas zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

To je kao u slučaju poplava – ne možemo govoriti o sumi novca dok se ne vide potrebe, ali govorimo o značajnim sumama, naglasio je Benedikt, posle tehničkog sastanka koji je imao sa predstavnicima Vlade, Komesarijata za izbeglice, Ministarstva rada i civilnog sektora povodom migrantske krize:

"Situacija je takva da se povećava broj migranata koji prelaze gra-nicu. Oni treba da budu adekvatno primljeni, što podrazumeva smeštaj, hranu, higijenu, kao i smeštaj dece. EU će razmotriti kako najbolje da po-mogne Srbiji u tome – mi čekamo listu potreba."

A tokom jučerašnje posete Leskovcu, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da migranti nigde nisu tako dobro primljeni kao u Srbiji i da se građani odnose prema njima veoma humano:

"Mi razumemo muke svih ljudi zato što znamo kroz kakve patnje i probleme je naš narod prolazio. Ja sam ponasan na takvu reakciju našeg naroda. Država Srbija ima sve veće troškove svakoga dana, možda ćemo da dobijemo neku veću pomoć iz Evrope. Možda nećemo, ali zbog toga nećemo da plačemo."

Po rečima Aleksandra Vučića, Srbija se svakoga dana suočava sa oko 2.000 migranata na granici sa Makedonijom i sa još 50 na granici sa Bugarskom.

XS
SM
MD
LG