Linkovi

Ekonomisti o Srbiji posle izbora


Predizborna kampanja polako ulazi u završnicu i već će u nedelju uveče većina nedoumica biti otklonjena. Ostalo je da saznamo ime budućeg predsednika vlade, ali ko god sedne u premijersku fotelju - neće mu biti lako. A šta građane Srbije čeka posle izbora na ekonomskom planu?

Ako su se građani Srbije tokom kampanje naslušali svakojakih obećanja o lepšem i bogatijem životu, novim radnim mestima, investicijama – trenutak kada se bude formirala nova vlada biće verovatno i trenutak surovog otrežnjenja. Ni privreda, ni finansije ni mnogo toga u Srbiji ne funkcioniše kako treba i ko god bude pravio novu vladu – neće imati ni trenutak odmora.

Ekonomisti se uglavnom slažu da je redosled poteza koje će novi premijer i njegov kabinet morati da urade manje-više unapred poznat – jer ih sama situacija u zemlji nametnula:

"Ono što ćemo dobiti verovatno će biti u prvih pet, šest nedelja skresan budžet, verovatno povećan PDV, verovatno odluka o brzoj prodaji neke vrste imovine i tako dalje. Ili kombinacija svih tih mera", smatra ekonomista Miroslav Prokopijević.

"Paket s kojim je hrvatska vlada izašla čim je formirana bio je štednja od oko milijardu evra. Nova slovenačka vlada je izašla sa paketom, sa štednjom od oko 800 miliona evra. U Hrvatskoj je vlada da bi popunila budžetsku kasu najavila da će prodati poštansku banku i nacionalnu osiguravajuću kuću. Mislim da će Srbija ozbiljno morati da razmišlja na sličan način", ocenjuje Miša Brkić, urednik u nedeljniku Novi magazin.

Kandidat DS Boris Tadić i kandidat SNS Tomislav Nikolić u TV duelu na državnoj televiziji.
Kandidat DS Boris Tadić i kandidat SNS Tomislav Nikolić u TV duelu na državnoj televiziji.

Kako stvari sada izgledaju, nova vlada bi mogla da bude vrlo slična prethodnoj – kojoj je, šak najveća zamerka to što nije sprovela bitne, strukturne reformu u zemlji. Drugim rečima, to je posao sa kojim će naredna vlada morati što pre da se suoči:

"One moraju sada da počnu da bi za dve, tri ili na kraju ovog mandata ove vlade počele da daju efekte. A to su sve strukturne reforme na koje je Srbija zaboravila. Podsetiću vas: tu je reforma javne administracije, potrebna e reforma penzionog sistema, potrebne su reforme u oblasti društvene nadgradnje da tako kažem, reforma zdravstvenog osiguranja, obrazovnog sistema, tržišta rada, reforma javnih preduzeća", kaže Brkić.

Sa druge strane, ekonomista Miroslav Prokopijević je skloniji uverenju da će naredna vlada vladati slično Cvetkovićevoj, to jest da će reagovati od situacije do situacije, izbegavajući da povuče bolne poteze:

"Ne verujem da će ova vlada vući poteze koji su dugoročni. Ona će čekati da stvar zaškripi i da onda povuče potez i da kaže: Eto morali smo. Pa će kad nestane para u budžetu reći eto moraju malo da se odlože isplate za plate i penzije, malo inflacija, malo neko zaduživanje, malo na brzinu prodaja imovine i tako dalje i tako dalje. Prema tome, neće ona reći šta ćemo da radimo kroz tri ili pet godina. Neće ona raditi nikakve strukturne reforme koje bi trebalo da radi."

S obzirom da se sama Evropa i svet i dalje suočavaju sa dubokom krizom, nije realno očekivati da će nove investicije pristizati u Srbiju kao prethodnih godina. Čak i nastavak pregovora MMF-om ne bi mogao da donese brze mere i brze efekte:

"Biće dosta teško dobiti novi aranžman sa MMF-om, recimo da to bude po milijardu ili tako nešto godišnje tokom jedno tri ili četiri godine što bi moglo dosta da ublaži na neki način naše probleme ali ja mislim i da utiče na to da se odlože neke reforme i da se odlože neki rezovi na unutrašnjem planu. Prema tome, to bi bilo dodatno zaduživanje koje dugoročno gledano ne bi bilo korino ali bi kratkoročno smanjilo naše muke", primećuje Prokopijević.

Kako smatra urednik u Novom magazinu Miša Brkić, novi premijer treba da bude jaka ličnost, koja će imati snagu i autonomiju da donosi odluke, ne čekajući da se lideri stranaka koje budu činile vladu dogovaraju o važnim potezima. Najgore rešenje za Srbi-ju bi, kako kaže Miša Brkić, bila nekakva populistička vlada:

"Moguće je da na kraju Srbija dobije i neku populističku vladu, koja će vrlo brzo potrošiti devizne rezerve, okrenuti se štampanju novca što proizvodi vrlo brzo visoku inflaciju, dakle sve smo to već gledali. Sve je to moguće ponovo, ali onda će gradjani Srbije morati debelo da se zapitaju za vlastitu odgovornost zašto su glasali za takvu političku opciju."

A večeras su pred građanima Srbije u TV duelu na nacionalnoj televiziji programe, argumente, stavove i optužbe ukrstili Boris Tadić i Tomislav Nikolić, kandidati za predsednika Srbije o kojima će se građani izjasniti u nedelju. Ko bude uverljiviji će verovatno i pobediti, a to će verovatno odrediti i sastav nove vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG