Linkovi

Brisel podržao mere u Srbiji


Brisel najavljene mere Vlade Srbije smatra delom većeg paketa koji, na srednje staze, treba da sadrži dodatne reforme i popravljanje poslovne klime.

Mjere srpske vlade, koje za cilj imaju razvoj i veću konkurentnost srpske ekonomije, imaju punu podršku EU, saopšteno je danas u Briselu.

Bez ikakve rezerve, zvanični Brisel je danas dao punu podršku najavljenim mjerama vlade u Beogradu. Smatra ih dijelom većeg paketa koji, na srednje staze, treba da sadrži dodatne reforme i popravljanje poslovne klime.

"Pozdravljamo korak srpske vlade da krene sa strukturnim ekonomskim reformama koje za cilj imaju razvoj i veću konkurentnost nacionalne ekonomije. Unija i Evropska komisija su bili i sada su spremni da pomognu Srbiji posebno u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji. Poznato je da godišnje dajemo gotovo 200 miliona eura na ime pripreme Srbije za pridruženje EU i koliko shvatamo posljednje najavljene mjere su dodatak mjerama vlade u Beogradu, usvojenim tokom ljeta o restukturiranju državnih kompanija i reformi panzionog sistema. EU pozdravlja do sada preduzete korake vlade. Da bi bile efikasne, mjere finansijske konsolidacije i strukturne reforme koje stimulišu razvojni zapošljavanje moraju ići ruku pod ruku. Zbog toga učekujemo da srpska vlada usvoji srednjoročni plan konsolidacije, gdje treba naglasiti i popravljanje poslovne klime, kao i nastavak reformi u javnom sektoru", rekao je portparol Evropske komisije Petar Stano.

Želeći da naglase koliko im je, umjesto imena i forme, važniji sadržaj mjera, iz Komisije poručuju da je podržka ne samo Unije, već i medjunarodne zajednice Srbiji zagarantovana ukoliko " bilo koja vlada profesionalno provodi reforme transparentne za gradjane i sve one kojih se te reforme tiču."

XS
SM
MD
LG