Linkovi

Dačić: Vlada spremna da se suoči sa problemima


Premijer Srbije Ivica Dačić, predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić i ministarska energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović prisustvuju predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora u Srbiji u hotelu Hajat u Beogradu, 16. oktobar 2012.

Vlada Srbije će raditi na zaokruženju nove ekonomske politike i pripremi budžeta za narednu godinu poručio je premijer Ivica Dačić.

Ivica Dačić je najavio da će Vlada biti otvorena za razgovore sa MMF-om i drugim institucijama koje mogu dati podršku. Na predstavljanju ovogodišnje Bele knjige Saveta stranih investitora u Srbiji Dačić je izjavio da Vlada želi da napravi korak napred u reformama sa ili bez dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU i trudiće se da paralelno radi i na donošenju novih zakona i stvaranju mehanizama za sprovođenja postojećih:

"Ova Vlada ostaće dosledna ideji pridruživanja EU i nastaviće proces harmonizacije srpskog zakonodavtsva za evropskim. Kao što je poznato, Srbija se na putu evropskih integracija suočava sa ne malim političkim izazovima vezanim za pitanje Kosova i Metohije. Ova Vlada je spremna da ide u susret ovim izazovima i njihovom mirnom razrešenju."

Ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić je istakao da je prethodna Vlada, o-sim velikog budžetskog, kumulirala i ogroman "kvazifiskalni deficit", oličen u kašnjenju plaćanja države privatnom sektoru. On je najavio i da je pripremljen budžet za narednu godinu, u kome će deficit biti prepolovljen u odnosu na prošlogodišnji budžet:

Deficit će iznositi svega 3,5 odsto BDP-a. U okviru toga značajno smo smanjili subvencije, smanjili budžetske kredite, smanjili neke druge nepotrebne materijalne izdatke i ja mogu odmah da kažem da neću uopšte prihvatiti nikakav pritisak mojih kolega, eventualno i ministara da popustim vezano za nivo rashoda. Ovaj deficit sa kojim idemo danas na Odbor za finansije će biti zakucan, neće se ni za milimetar promeniti."

Direktor kompanije Lafarž Srbija i predsednik Saveta stranih investitora Kostin Bork je poručio da je Savet stranih investitora spreman da bude partner srpskoj Vladi i da će uložiti sve svoje resurse da bi se stvorila bolja poslovna klima u Srbiji. Uslov je da Vlada prihvati osnovne preporuke Saveta stranih investitora:

"Ostanite na kursu ekonomskih reformi i liberalizacije tržišta, ubrzajte strukturne reforme i dovedite Srbiju bliže Evropskoj uniji."

Kako je procenila guvernerka Narodne banke Srbije inflacija u Srbiji će na kraju godine biti veća od deset, a u prvom tromesečju 2013-te i 12 odsto. Ona je najavila da će centralna banka predvidivim i poznatim instrumentima, reagovati tako da inflaciju od sredine sledeće godine vrati u ciljane okvire od četiri plus-minus 1,5 odsto.
XS
SM
MD
LG