Linkovi

Pad Srbije na listi percepcije korupcije


Sa jednim bodom manje i šest mesta niže u odnosu na prošlu godinu, Srbija je pala na 78. mesto svetske liste percepcije korupcije, koju svake godine u ovo vreme objavljuje organizacija Transparensi Internešnel.

Time je Srbija označena kao zemlja sa ocenom ispod svetskog proseka i sa veoma rasprosta-njenom korupcijom. U poređenju sa zemljama bivše Jugoslavije, Srbija je na petom me-stu – Slovenija je najbolja sa ocenom 58, slede Hrvatska sa 48, Makedo-nija 45, Crna Gora 42, i Bosna i Hercegovina sa ocenom 39. Albanija i Kosovo sa ocenom 33 dele 110-to mesto na svetskoj listi.

"Vidimo da i neke nama susedne zemlje, koje su već članice EU – kao što su Rumunija, Bugarska i Hrvatska, iako se nalaze ispred nas na ovoj listi, i dalje se opažaju kao visoko korumpirane zemlje. Ovo nam još jednom svedoči o činjenici da pridruživanje EU ne znači automatski i otklanjanje problema korupcije, ukoliko se preduzmu mere unutar same države da se otklone uzroci," izjavila je izvršna direktorka Transparentnosti Srbije Bojana Medenica.

Ocenjujući situaciju u Srbiji, programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je, na današnjem predstavljanju Globalnog in-deksa korupcije, rekao da bi bilo nekorektno da se kaže kako se ništa ne radi:

"Radi se nešto. Ali, ta politička volja, to smo na bezbroj primera već pokazali, se ne demonstrira tamo gde joj je mesto, ili se makar ne demonstrira uvek. I tu vam naročito rečito govore ovi primeri zakona koji su doneti, a nisu sprovedeni u delo. Poput Zakona o javnim preduzećima."

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati je ocenio da su stranke i dalje glavni generatori krupne korupcije, gde se okreću milioni, posebno u predizborno vreme i to, kako je rekao, oko vrhova vladajućih partija u svakom društvu. Kod nas se smatra da je napravljeno čudo ako se uhapsi, kako se kaže, neki tajkun, a zapravo mreža korupcije i dalje ostaje, upozorio je Goati.

XS
SM
MD
LG